Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на ЕС са се споразумели за втори мандат на Фон дер Лайен, твърдят източници на ДПА и АФП

[post-views]
Лидерите на ЕС са се споразумели за втори мандат на Фон дер Лайен, твърдят източници на ДПА и АФП

Шестима европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц, са се споразумели днес да номинират Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия, предадоха АФП и ДПА, позовавайки се на свои източници, участващи в преговорите.

Като част от сделката преговарящите лидери от консервативната Европейска народна партия (ЕНП), социалдемократите и либералите са се разбрали също бившият португалски министър-председател Антонио Коща да бъде следващият председател на Европейския съвет.

Естонската министър-председателка Кая Калас ще бъде новият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Споразумението е било постигнато преди срещата на върха на Европейския съюз в четвъртък и петък в Брюксел, на която ще се реши кои ще бъдат ръководителите на институциите на ЕС през следващите пет години.

За да бъде номинирана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на „засилено квалифицирано мнозинство“ от лидерите, представляващи най-малко 20 държави и 65% от населението на Европейския съюз.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани