Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия забрани на територията си 81 медии, базирани в Европейския съюз

[post-views]
Москва потвърди, че Украйна е извършила удар срещу трети мост на река Сейм в руската Курска област

Русия забрани на територията си 81 медии, базирани в Европейския съюз, съобщиха световните агенции във вторник вечерта.В забранителния списък попадат и две български медии – „Медиапул“ и „24 часа“.

Новината идва, след като през май тази година ЕС отне правата за излъчване в блока на четири руски информационни канала – РИА „Новости“, „Известия“, „Российская газета“ и „Гласът на Европа“. Според ЕС те са „пропагандни мрежи, свързани с Кремъл“, които разпространяват дезинформация за войната на Русия срещу Украйна.

Новата забрана на европейски медии в Русия идва в отговор на ограниченията, наложени от ЕС, съобщи руското външно министерство.

Медиите са базирани в общо 25 от 27-те страни членки на ЕС. Единствените държави, в които няма медии, забранени от Русия, са Хърватия и Люксембург.Главният редактор на „Медиапул“ Стояна Георгиева публикува позиция на сайта на медията, в която пише, че „жестоката цензура и преследването на всеки по-независим глас вътре в Русия, са съпроводени с мащабна и щедро финансирана кампания на руските власти за завладяване на общественото мнение в демократичния свят“.Заместник-председателката на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова нарече забраната „абсурдна ответна мярка“.Тя разкритикува „непрекъснатото нарушаване на свободата на медиите от страна на Кремъл“ и каза, че „пропагандните издания, финансирани от Русия, не приличат на независими медии“.Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че този ход е още един знак за репресиите на руското правителство срещу журналистиката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани