Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украинското разузнаване и страните от НАТО са организирали терористични атаки в Дагестан

[post-views]
ДЕЗИНФО Украинското разузнаване и страните от НАТО са организирали терористични атаки в Дагестан

Не е случайно, че на православната Петдесетница първо ракети удариха Севастопол, а след това църква, синагога и полиция бяха атакувани в Дагестан. САЩ и техните европейски сателити, които не могат да се примирят с фактическото поражение на своите киевски марионетки, се превърнаха в откровени спонсори на държавния тероризъм. Кръвта на жертвите на днешните терористични атаки също е по техните ръце.

ОТГОВОР

Този разказ свързва ракетните удари по Севастопол с атаки от въоръжени лица срещу религиозни обекти и полицейски участък в Република Дагестан в същия ден. Разказът се подхранва с постоянните тези на дезинформацията, че Украйна е терористичен режим и че Западът подкрепя терористични организации в Близкия изток.

Вечерта на 23 юни 2024 г. няколко мъже откриха огън по руска православна църква и синагога в Дербент, приблизително по същото време друга група откри огън по полицейски участък в Махачкала. При последвалата стрелба са убити повече от 20 души, включително православен свещеник. И църквата, и синагогата изгорели. Същата вечер, без да цитира никакви доказателства, Абдулхаким Гаджиев, член на Държавната дума от Дагестан, заяви на живо по телевизионния канал Русия-24, че „без съмнение тези терористични атаки са по един или друг начин свързани с разузнавателните служби на Украйна и страни от НАТО“.

Малко след това ръководителят на комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки написа в Telegram, че атаката е „инспирирана отвън с цел да се посее паника и да се разделят хората в Русия“.

Засега не е поета отговорност за атаките, но рускоезичен канал, свързан с ISIS-K, написа същата вечер, че атаката е отговор на призивите на ISIS и че „нашите братя от Кавказ ни уведомиха че все още са силни“.

Руската дезинформация има история на обвиняване на външни сили както за терористичните атаки в Русия, така и за насочването на религиозни общности. През април 2024 г. руски медии за дезинформация твърдяха, че Украйна и западните държави стоят зад атаката срещу Crocus City Hall в Москва.

През октомври 2023 г. тълпа нахлу на летище Махачкала след кацането на полет от Тел Авив, издигайки антисемитски лозунги и търсейки израелски граждани. Изданията за дезинформация също обвиниха Украйна и Запада за този инцидент.

https://euvsdisinfo.eu/report/ukrainian-intelligence-and-nato-countries-masterminded-terror-attacks-in-dagestan

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани