Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов даде висока оценка на показаните способности от участниците в учението „Stealth Dagger – 24“

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов даде висока оценка на показаните способности от участниците в учението „Stealth Dagger – 24“

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов даде висока оценка на показаните способности от участниците в учението „Stealth Dagger – 24“ на Специалните сили. Днес, 27 юни, той присъства на деня за демонстрации на учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“. В рамките на учението се извършва оценка на бойните способности на две Тактически групи за Специални операции по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите.

Адмирал Ефтимов поздрави участниците за демонстрираните умения и подчерта тяхното значение. „НАТО промени методиката си за оценка два или три месеца преди националната ни сертификация. Запознах се с процеса на планиране и провеждане на учението и се уверих, заедно с наблюдателите от специалните операции на Алианса, че нашите Специални сили, ученията и тренировките, които провеждат, са по стандартите на НАТО, които непрекъснато се променят“, каза началникът на отбраната.

Той подчерта, че причина за все по-завишените изисквания и стандарти са конфликтите и войната в Украйна и акцентира върху необходимостта от ускоряване на процесите на адаптация и трансформация на въоръжените сили. „Можем бързо да се адаптираме, да планираме, да променим критериите, остава най-трудното – да ги изпълним, да осигурим съвременни средства за разузнаване, наблюдение, комуникация, въздействие, защита на силите и да можем да ги използваме правилно. Въпросът, който поставям като началник на отбраната, е скоростта на тази трансформация. И това е задачата на Министерството на отбраната, началника на отбраната и командирите на видовете въоръжени сили“, каза още адмирал Ефтимов.

Командирът на Съвместното командване на Специалните операции генерал-майор Явор Матеев подчерта пред журналисти, че България е една от първите държави, които прилагат новите изисквания и сертифицират по новите стандарти на НАТО.

Демонстрациите днес наблюдаваха и вицеадмирал Паоло Пецути, командир на Съвместен щаб на Силите за специални операции на Италия, полковник Габриел-Овидиу Урсачи, заместник-командир на Специалните сили на Румъния, народни представители и др. Изпълнени бяха различни оперативни процедури, отработени в хода на учението. Демонстрирано бе задържане на автомобил с участието на тактически кучета, инфилтрация на оператори от Специалните сили по парашутен способ и от хеликоптер по способа „Бързо въже“, евакуация на взвод Специални сили с хеликоптер по метода „Грозд“, евакуация на аварирала машина и упражнения от динамичните стрелби с пистолет и автомат на къси и пределно къси дистанции.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани