Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ръст на антисемитизма в България отбелязва докладът на САЩ за религиозните свободи по света през 2023 г.

[post-views]
Ръст на антисемитизма в България отбелязва докладът на САЩ за религиозните свободи по света през 2023 г.

Ръст на антисемитизма и случаи на религиозна дискриминация и тормоз на религиозни малцинства в страната регистрира в частта за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света през 2023 г., който беше представен снощи от държавния секретар Антъни Блинкън. 

Въпреки законовата забрана за пропагандиране на фашизъм или други антидемократични идеологии, властите рядко прилагат закона, а сувенири с нацистки знаци се предлагат в туристическите райони в страната, пише в документа и се добавя, че продължава и използването на антисемитски език и изображения от някои политически партии и лидери.

Ръст на антисемитизма в България отбелязва докладът на САЩ за религиозните свободи по света през 2023 г.
снимка: БТА

„Еврейската неправителствена организация „Шалом“ многократно изрази тревога във връзка с ескалиращата публична реч на омразата и антисемитизма, включително в социалните мрежи, и обидните графити. Темите включваха „участието на българските институции в популяризирането на неверни теории и изопачаването на историята на еврейското население под българско управление по време на Втората световна война“. Еврейската общност протестира срещу участието на издателство „Еделвайс“, което отпечатва книги за отричане на Холокоста, в панаири на книгата на открито“, пишат американските власти. 

В доклада е отбелязано, че служители от американското посолство в България са провели няколко срещи с „Шалом“ , на които са обсъдили нарастващата антисемитска реторика. „Впоследствие посолството осъди религиозната дискриминация, нетолерантността и речта на омразата срещу еврейската общност чрез публикации в социалните медии и събития в цялата страна“, пише в заключителната част на документа.

В доклада е отбелязана забраната на провеждането на „Луковмарш“ в София от кмета на града през февруари. Събитието в чест на антисемитския лидер от 40-те години на миналия век генерал Христо Луков беше отменено след като обществеността протестира срещу него, се отбелязва в документа. Посолството на САЩ също осъди провеждането му.

През миналата година българските съдилища са продължили да отхвърлят и претенциите на Главното мюфтийство към имоти като джамии, училища и земя, конфискувани от бившето комунистическо правителство, като са посочили, че то не е ясен правоприемник на собствениците на тези имоти, пише още в документа.

В него се изброяват и няколко случая на ограничаване на религиозните свободи, като и на насилствени действия срещу представители на религиозни малцинства.

„През септември 2023 г. местната власт в град Петрич отмени фестивала „Индия“ на Международното общество за Кришна съзнание, след като политическа партия заплаши да наруши провеждането на събитието. През февруари Софийският апелативен съд потвърди решението на по-долна инстанция, с което се отказва регистрация на Българската православна старостилна църква. „Свидетелите на Йехова“ заявиха, че дискриминационни разпоредби, ограничаващи религиозните им практики, все още са в сила в няколко общини, но рядко се прилагат. Те обаче съобщават, че до края на годината местната управа във Варна не е отговорила на молбата им да построят място за поклонение в града“, пише в документа.

В доклада е описан и случаят, при който през март 2023 г. полицията арестува протестантския пастор Петър Благоев и претърси дома му и Евангелската петдесятна църква в Перник. Според полицията акцията е била насочена срещу купуването на гласове по време на предизборна кампания. 

Споменават се и случаи на мъж, който крещял, ритал и преследвал двама членове на религиозното течение „Свидетели на Йехова“, които проповядвали от врата на врата. „Към ноември полицията продължава да разследва побоя над един свидетел на Йехова през 2022 г. и заливането с течност на лицето на друг във Варна през същата година“, се казва в документа. 

Докладът все пак отбелязва, че през цялата година Националният съвет на религиозните общности (НСРО), в партньорство със Столична община, е провел поредица от събития за насърчаване на религиозната толерантност, а през януари (2023 г.) Софийският районен съд е потвърдил оправдателната присъда на пастора на Божията църква в България, обвинен през 2020 г. в провеждане на великденска служба въпреки свързаната КОВИД-19 забрана за публични събирания. 

В документа се посочва, че няколко пъти служители на посолството са разговаряли и с ръководители на Българската православна църква (БПЦ), с които са обсъдили редица въпроси, включително речта на омразата и междурелигиозния диалог. 

В американския доклад се напомня още, че българската конституция предвижда свобода на религията и съвестта. Религиозните групи могат да извършват богослужения, без да се регистрират, но регистрираните групи получават финансови и други облаги и правна защита. 

Конституцията признава източното православие за „традиционна“ религия в страната, а законът освобождава Българската православна църква от регистрация. В някои общини има наредби, които забраняват различни религиозни дейности на нерегистрирани групи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани