Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ясни са осминафиналите на Евро 2024 директните елиминации, стартират на 29 юни

[post-views]
Ясни са осминафиналите на Евро 2024 директните елиминации, стартират на 29 юни

С последните четири двубоя в групи „E“ и „F“ беше сложен края на груповата фаза в 17-ото издание на европейското първенство по футбол, което се провежда в Германия. Директните елиминации, стартират тази събота на 29 юни

група Е – Словакия – Румъния 1:1

Словакия и Румъния завършиха 1:1 в последна среща от група „Е“ на Европейското първенство по футбол, като резултатът класира и двата отбора към втората фаза. Куриозното е, че всичките четири отбора в групата завършиха с по 4 точки, но румънците се оказаха на върха по допълнителни показатели. Така след 24 години Северните ни съседи отново ще играят във фазата на елиминациите.Тимът на Словакия откри резултата чрез Ондржей Дуда в средата на първото полувреме. След това доста спорна дузпа помогна на румънците да изравнят, като точен бе Разван Марин, който не остави шанс на вратаря Дубравка.

Украйна – Белгия 0:0

В другата среща от група „Е“ – Белгия и Украйна не си вкараха голове, което осигури на белгийците 2-ото място, докато Украйна отпада от Европейското първенство по футбол. Тимът завърши на последно място в група Е с 4 точки, колкото имат и останалите три трима. Селекцията на Сергей Ребров е с най-лоша голова разлика. Белгийците пък продължават като втори и на осминафиналите ще срещнат Франция.

група F – Грузия – Португалия 2:0

В група F дебютантът на европейски първенства Грузия се класира за фазата на директните елиминации след победа с 2:0 срещу Португалия. Точни за селекцията на Вили Саньол бяха нападателите Хвича Кварацхелия и Жорж Микутадзе през двете полувремена, като вторият поведе и в класирането при голмайсторите с три попадения. Португалия, за която мачът беше без значение за класирането, приключва на първа позиция с 6 точки и във фазата на директните елиминации ще се изправи срещу Словения.

Последните двойки, които се оформиха, противопоставят дебютанта Грузия на победителя в група „В“ Испания, докато завършилият на второ място в група „F“ тим на Турция ще срещне Австрия. Големият печеливш пък се оказа тимът на Нидерландия. „Лалетата“, въпреки че завършиха трети в група „D“, разминаха всички големи фаворити и ще срещнат на осминафиналите победителя в група „Е“ Румъния.

Чехия – Турция 1:2

Турция победи Чехия с 2:1 в последния мач от Група „F“. Успехът класира турците за осминафиналите като втори в групата с 6 точки, докато чехите останаха на последната позиция с една точка и отпаднаха от надпреварата. Двубоят в Хамбург предложи много емоции на зрителите, а въпреки героичната си игра чехите, които играха с 10 души от 20-ата минута, не успяха да стигнат до успеха. Ключовият момент през първата част бе, когато Антонин Барак настъпи по глезена Йозджан и реферът от Румъния Ищван Ковач показа втори жълт картон на Барак, с което остави чехите с десет души на терена. Чалханоглу се разписа за 1:0 за Турция, но след това играча на Чехия Томаш Соучек изравни резултата. В добавеното време резервата Дженк Тосун донесе успеха на Турция и прати водения от Винченцо Монтела тим на осминафинал срещу Австрия. След последния съдийски сигнал се стигна до спречкване между двата отбора, а реферът Ищван Ковач едва смогваше да показва картони, като раздаде повече от дузина жълти и още един червен – за играча на Чехия Томаш Хори.

Програма за осминафиналите:

Германия – Дания (29 юни, Дортмунд)

Испания – Грузия (30 юни, Кьолн)

Португалия – Словения (1 юли, Франкфурт)

Франция – Белгия (1 юли, Дюселдорф)

Румъния – Нидерландия (2 юли, Мюнхен)

Австрия – Турция (2 юли, Лайпциг)

Англия – Словакия (30 юни, Гелзенкирхен)

Швейцария – Италия (29 юни, Берлин)

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани