Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейските лидери подписаха и споразумение за сигурност

[post-views]
Европейски нюзрум: ЕС започна преговори за членство с Украйна и Молдова, Черна гора също бележи напредък

По време на срещата на върха ЕС подписа и споразумение за сигурност с Украйна, обсъди как да засили защитата на ЕС срещу Русия и постигна съгласие по стратегическите приоритети на блока за следващите пет години, предаде Ройтерс.

Споразумението за сигурност подчертава подкрепата на ЕС за Киев, който се бори вече трета година с руското нашествие, въпреки успехите на крайната десница на европейските избори, несигурността, породена от предсрочните избори във Франция и президентските избори в САЩ през ноември.

В споразумението се излагат ангажиментите на ЕС да помага на Украйна в девет области на политиката за сигурност – включително доставки на оръжие, военно обучение, сътрудничество в областта на отбранителната промишленост и разминиране.

„Тези ангажименти ще помогнат на Украйна да се защити, да се противопостави на дестабилизацията и да възпре бъдещи актове на агресия – още едно конкретно доказателство за непоколебимата решимост на ЕС да подкрепя Украйна в дългосрочен план“, заяви Шарл Мишел.

Лидерите потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, колкото и време да е необходимо, като подчертаха, че „Русия не трябва да надделява“ и че Украйна трябва да си върне териториите, които Москва обяви, че е анексирала.

Войната в Украйна разкри липсата на готовност на ЕС за конфликт, като блокът се бори да снабди Киев с достатъчно оръжия срещу Русия, което предизвика призиви за повече координация на отбранителните системи на ЕС и инвестиции в отбранителната промишленост.

Според дипломати Дон дер Лайен е заявила на срещата на върха, че между 1999 и 2021 г. ЕС е увеличил разходите си за отбрана с 20%, Китай – с 600%, а Русия – с 300%. Това не включва значителното увеличение на военните разходи на Москва след нахлуването в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Според дипломати фон дер Лайен е казала на лидерите, че ЕС трябва да инвестира 500 млрд. евро (535,30 млрд. долара) в отбрана през следващите 10 години. Възможностите за финансиране варират от национални вноски, собствени ресурси на ЕС до съвместни заеми, отбелязва Фон дер Лайен.

Инвестициите в отбраната са част от „стратегическия дневен ред“ на ЕС, който лидерите се стремят да договорят – документ, който казва на институциите на ЕС върху какво европейските правителства искат да се съсредоточат през мандата им 2024-2029 г.

Освен за отбрана, програмата призовава за по-конкурентоспособен ЕС, който да устои на икономическия натиск от страна на Китай и САЩ, и за подготовка на блока за разширяване, което да обхване Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани