Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На „Црънча“ – буря от способности

[post-views]
На „Црънча“ – буря от способности

Днес завършва най-мащабното за годината национално учение на Специалните сили Stealth Dagger-24

Спускане от хеликоптер по способа „Бързо въже“
Фото Красимир ТОДОРОВ

В района на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс  „Црънча“ и в небето над него е настанала измамна тишина. Почти като пред буря. И скоро тя започва с появата на самолет C-27J „Спартан“ от състава на българските ВВС. От него, от височина 2500 м, към земята се спускат воини с парашутната система RA-1. Те са с въоръжение и снаряжение, поставени в контейнер… Всъщност се извършва инфилтрация на взвод и се разиграва сложна тактическа обстановка в края на  най-мащабното за годината национално учение на Специалните сили на Българската армия Stealth Dagger-24 – в  Деня за високопоставени гости и демонстрация на способности.

В същото време друг взвод „Специални сили“ прави в района на полигона ефектно задържане на изтеглящ се автомобил с участието на бойно куче. Търсеният лидер на противостоящите сили е неутрализиран. Тази задача е постъпила от Тактическия оперативен център на Тактическа група за специални операции.

Полковник Иван Райков – офицер, провеждащ учението

Действията следват едно след друго. От хеликоптер „Кугар“ на ВВС други воини се спускат от 15-ина метра по способа „Бързо въже“. Те осигуряват най-опасното направление за подход на противника. Щурмови групи се придвижват бързо с бронирани автомобили към сграда. Атаката към нея  започва с точен снайперски огън, с който се елиминира външната охрана. Групите взривяват вратата на сградата, в която влизат, и задържат личен състав от противостоящите сили. И в тези действия се използва служебно куче, обучено за проникване и задържане.

В следваща ситуация за отразяване на контакт с противник са извикани Силите за бързо реагиране и групата за непосредствена авиационна поддръжка. След операцията е осигурено изтегляне с машини. По метода „Грозд“ с хеликоптер Ми-17 на ВВС евакуация извършва взвод „Специални сили“. Но от противостоящите сили оказват огнево въздействие и незабавно върху него се открива огън. Различни формации отвръщат на огъня със стрелба в една линия и стрелба с различен отстъп в дълбочина…

На „Црънча“ – буря от способности
Парашутен скок от 1300 м със система тип летящо крило PD-ZERO

Все пак има буря, но буря от способности. Накрая в тази напрегната и отлично проведена демонстрация на способности се изпълняват скокове от височина 1300 м със спортната парашутна система тип летящо крило PD-ZERO с представителния флаг на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), флага на НАТО и националния флаг. Извършват се динамични стрелби на къси и пределно къси дистанции от различни положения за стрелба. Пред гостите са показани въоръжение, снаряжение, парашутно-материална част,

комуникационна машина „Тойота, санитарни автомобили, бронирани автомобили, безпилотни летателни апарати…

Бойното куче участва в ефектно задържане на изтеглящ се автомобил

Днес завърша започнатото преди седмици учение Stealth Dagger-24. Неговата цел е проверка на способностите на участващите щабове и формирования от СКСО в планиране и провеждане на специални операции за въздействие върху цели и обекти от оперативно и стратегическо значение и за противодействие на асиметрични заплахи по стандартите на Алианса. За първи път в нашата военна история са оценени едновременно бойните способности на две Тактически групи за специални операции от състава на СКСО по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите (SOFEVAL). Едната Тактическа група е организирана на базата на 68-а група „Специални сили“, а другата – на 3-та група „Специални сили“. Офицер, планиращ учението, е командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, офицер, провеждащ учението, е заместник-командирът на СКСО полковник Иван Райков, а задълженията като директор на учението изпълнява началник-щабът на СКСО полковник Йордан Йорданов.

„Сертифицирането на две Тактически групи в едно учение

показва, че ние през годините сме надграждали, за да стигнем това ниво. Почти цялото командване участва и в сертификацията, и в осигуряване на организацията на учението. В отделни епизоди координирахме задачи с колегите от ВВС. От 1 януари следващата година двете Тактически групите ще бъдат в най-високата степен на готовност в състава на Регионалното командване на специалните операции „Браво“, заявява генерал-майор Явор Матеев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов поздрави участниците в действията на „Црънча“. И заяви: „Ако демонстрацията е върхът на вашите усилия, искам да отбележа факта, че НАТО си промени методиката за оценка на Специалните сили, т.н. SOFEVAL, два-три месеца преди сертификацията. Запознах се с процеса на планиране и провеждане на учението. И се уверих заедно с наблюдателите от Командването на специалните операции на НАТО, че ученията на нашите Специални сили са по стандартите на НАТО, които непрекъснато се променят.“

На „Црънча“ вчера бяха още командирът на Компонентното командване на Силите за специални операции в Италия вицеадмирал Паоло Петуци, депутатите Атанас Зафиров и Тошко Йорданов, представители на МО и щаба на отбраната, на дипломатически мисии и на Силите за специални операции на Италия и Румъния.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани