Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Химици полагат изпити за клас на полигон „Чубра“

[post-views]
Химици полагат изпити за клас на полигон „Чубра“

Тренират дейности по овладяване на опасности от ядрени и химически аварии

Химиците от всички формированията на Сухопътните войски изпълняват специални задачи по разузнаване на маршрути, разузнаване на район за разполагане и обособяване на постове в рамките на полевата подготовка на специалистите по ядрена, химическа, биологична защита и екология (ЯХБЗиЕ) от Сухопътните войски. В четвъртък те положиха изпити за клас пред специална комисия от СВ, начело с главния еколог на армията полковник Гено Игнатов и началника на отдел „ЯХБЗиЕ“ в Сухопътните войски полковник Анатоли Димитров.

Химици полагат изпити за клас на полигон „Чубра“
Химици полагат изпити за клас на полигон „Чубра“

В рамките на занятието, което се провежда на полигон „Чубра“, химиците –  специалисти по ядрена, биологична защита и екология от състава на СВ, трябва да  затвърдят знанията и уменията си за действия при изтичане на промишлени токсични и химически вещества, както и с дейностите по овладяване на опасности от ядрени и химически аварии.

Специфичното при това обучение е, че тук хората виждат реалността – как да действат в истинска среда, независимо дали разузнават инцидент, авария или ликвидират последствията от тях, заяви полковник Илиян Кръстев, командир на 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ, началник на полевата подготовка.

По време на подготовката отделенията повишават подготовката си, срещат трудности, които се преодоляват на място. Съвместната работа води до сплотяване на отделните членове на формированието и като резултат до по-добри екипни координирани действия, споделят бойците от Център за подготовка на специалисти в Сливен.

В помощ на химиците по време на предотвратяване на различните опасности са и специалните защитни средства – щатното леко защитно облекло – ниво 1, защитни комплекти „Тийм Мастър Про“, които са с по-висок клас на защита – ниво 4, и позволяват работа в среда с високи концентрации на бойни отровни вещества. „Тийм Мастър Про“ е и със самостоятелен дихателен апарат „Дрегер“ за разлика от обикновения противогаз.

В подготовката участват химици от 101-ви алпийски полк – Смолян, 4-ти артилерийски полк – Асеновград, Централната лаборатория ЯХБЗиЕ – Банкя, Център за подготовка на специалисти в Сливен, 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, 38-и химически батальон – Мусачево, екипи от Съвместното командване на силите и Командването за логистична поддръжка. Партньорските сили в НАТО бяха представени от два екипа за обеззаразяване от италианската армия и за разузнаване от Черна гора от състава на многонационалната бойна група в Ново село.

Най-ново

Единична публикация

Избрани