Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тестват украински боен наземен робот в реални условия

[post-views]
Тестват украински боен наземен робот в реални условия

Най-известната от новите безпилотни платформи е Ironclad

Украйна вече използва наземни роботи, на които са монтирани картечници, във войната срещу агресора. В последно време се появяват все повече украински наземни роботи, които извършват разминиране, борят се с вражески роботи или участват в престрелки. Най-известната от новите роботизирани бойни безпилотни платформи е стрелящият робот Ironclad.

Украйна инвестира сериозно в безпилотни технологии, като нейните водни и въздушни безпилотни системи често попадат в заглавията на световните медии. На пръв поглед наземните непилотирани системи, като че ли по-малко привличат медийното внимание, но украинците последователно продължават да развиват това направление в отбранителната индустрия. Най-новият продукт на това развитие е наземен робот, върху който е монтирана картечница. Тези нови експериментални въоръжени роботи вече са на бойното поле.

Стрелящият робот „Броненосец“

В края на миналата година украинците започнаха тестовете на своя безпилотен наземен робот Ironclad („Броненосец”) в бойни мисии на фронтовата линия. Ironclad е роботизирана наземна платформа, оборудвана с термовизионна камера и бойна кула ShaBla M2. Платформата се определя като революционен продукт на украинската отбранителна индустрия. Тя може да достигне скорост от 20 км/ч и има бронирана черупка за защита от стрелково оръжие. Наземният стрелящ робот тежи 1800 кг и носи полезен товар до 400 кг. Максималният обсег на бойния робот достига до 250 км.

Оръжейната кула ShaBla M2 на Ironclad на практика е дистанционно управляема оръжейна станция, разработена от една от компаниите на отбранителната индустрия в Украйна. От миналата година кулата се тества в реални бойни условия. По време на отбранителни операции използването на кули с дистанционно управление, въоръжени с картечници или гранатомети, често се оказва особено ефективно. С такива кули може да се работи дистанционно чрез кабел на разстояние от 100 м и това намалява силно риска за живота на стрелците. В Украйна наричат кулата „Извънземният разрушител“. Поначало тя е монтирана на триножник, като има държач, на който се поставя огнестрелното оръжие. Но може да бъде монтирана на управляеми колесни машини или на наземни безпилотни роботи. Оборудвана е с дневна камера, камера с термоизображение и лазерен далекомер. Предлага се в тежък и лек вариант. Тежкият й вариант е с тегло 180 кг, въоръжен е с тежка картечница.

„Броненосец“ с гранатомети

Тестовият модел на кулата се завърта на 90 градуса за секунда, на височина ъгълът на стрелбата се променя от –13 до +75 градуса, като си осигурява хоризонтално покритие на 360 градуса. Министерството на отбраната на Украйна одобри дистанционната оръжейна станция ShaBlya за използване при разузнаване, идентифициране на цели на бойното поле, за отбрана на контролно-пропускателни пунктове и граници, както и за включване в настъпленията на пехотата, леко бронираните бойни машини, безпилотните летателни апарати и за потискане на огневите позиции на противника. Може да бъде оборудвана с лека картечница калибър 7, 62 мм или с автоматичен гранатомет, както и с други оръжия за поразяване на цели на дистанция от 1200 м.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани