Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украинските въоръжени сили стрелят по собствените си войници, ако се опитат да отстъпят

[post-views]
ДЕЗИНФО: Украинските въоръжени сили стрелят по собствените си войници, ако се опитат да отстъпят

Блокиращи части на СБУ, украинското разузнаване, стрелят по украинските войски в село Орихово, ако се опитат да отстъпят. Отстъпващите войници се наказват с екзекуция и семействата им също ще имат проблеми.

ОТГОВОР

Твърдението е необосновано и не са представени доказателства в негова подкрепа.

Това твърдение може да е реакция на появилите се през предходните месеци достоверни доказателства, че Русия е стреляла по собствените си войски, ако са отказали да се бият или са се опитали да се оттеглят на места като фронта в Авдиевка, включително изявления на руски войници в социалните медии, свидетелства от руски военнопленници и кадри от дрон. В края на октомври 2023 г. САЩ официално обвиниха Русия в екзекуцията на собствените си отстъпващи войници.

Обвиняването на други в конкретни нарушения, след като Русия е обвинена или разобличена за същите тези незаконни действия, е честа прокремълска техника за дезинформация. Всъщност прокремълски издания на испански език вече твърдяха, че Украйна използва войски против отстъпление, за да стреля в гърба на войници, които се опитаха да се предадат през юли 2022 г., след като Русия беше обосновано обвинена в същите тези действия няколко месеца преди това.

https://euvsdisinfo.eu/report/ukrainian-armed-forces-shoot-their-own-soldiers-if-they-try-to-retreat

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани