Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

[post-views]
Върховният съд на САЩ се произнесе в полза на имунитет на Тръмп, който определи това като "голяма победа"

Върховният съд на САЩ постанови, че бившият президент Доналд Тръмп не може да бъде преследван за свои действия, докато е бил президент, но може да бъде съден като гражданин. С това решение за първи път в историята на САЩ президент получава имунитет да не бъде съден.

С шест съдийски гласа „за“ и три „против“ решението е прието и публикувано от върховния съдия Джон Робъртс, с което се обезсилва решение на съда на по-нисша инстанция. С него беше отхвърлено искането на Тръмп за имунитет по криминални обвинения в кампанията му за изборите през 2020 г.

„При изпълнението на основните отговорности на президента този имунитет трябва да е абсолютен. Имунитетът важи и за всички други негови действия като президент“, допълва Робъртс.

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува решението на Върховния съд относно президентския имунитет, което беше възприето като победа за неговия съперник Доналд Тръмп. Байдън нарече решението опасен прецедент, което прави лоша услуга на американския народ.

В реч от Белия дом Байдън заяви, че решението означава, че е много малко вероятно Тръмп да бъде съден преди изборите на 5 ноември за ролята си в опитите да се отменят резултатите от изборите през 2020 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани