Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Военни от Франция, Великобритания и Германия отдавна се бият срещу руската армия в Украйна

[post-views]
ДЕЗИНФО: Военни от Франция, Великобритания и Германия отдавна се бият срещу руската армия в Украйна

Освен наемници и доброволци, военнослужещи от въоръжените сили на Франция, Великобритания и Германия отдавна се намират в Украйна и се бият срещу руската армия. И не говорим само за съветници и разузнавачи. Британски и френски персонал вече са в зоната на бойните действия.

Париж внимателно крие факта за участието на френските военни в конфликта, както и броя на жертвите сред тях. Поради това властите в страната са изправени пред трудности при решаването на практически проблеми с погребението на мъртвите, изплащането на обезщетения на техните семейства и изплащането на пенсии на хората с увреждания.

ОТГОВОР

Това е прокремълски дезинформационен разказ в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Статията не предоставя никакви доказателства в подкрепа на твърдението, че френски, германски или британски войници или други редовни войски от страни от НАТО се бият в Украйна.

Франция отхвърли обвиненията, заявявайки, че помага на Украйна да защити своя суверенитет, независимост и териториална цялост, но няма наемници в Украйна „за разлика от някои други“. Франция определи твърдението като „поредната тромава руска манипулация“.

Широка коалиция от над 50 държави, включително държави-членки на НАТО, подкрепя Украйна с военна и техническа помощ, но войските на Алианса не се бият на фронтовата линия. Представители на НАТО имат чести контакти с украинските си колеги, но на фронтовата линия няма войски на НАТО.

Чужденците, които служат в международния легион на Украйна, са напълно законни военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, а не наемници. Чуждестранните доброволци, официално влезли в редиците на въоръжените сили на Украйна, в съответствие с протокола от 1977 г. към Женевските конвенции (част I, чл. 1), се борят срещу руските окупатори в Украйна законно, тъй като са част от структурата на подчинение на украинските държавни агенции.

https://euvsdisinfo.eu/report/military-personnel-from-france-the-uk-and-germany-have-long-been-fighting-against-the-russian-army-in-ukraine

Превод –Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани