Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Куба изгражда нова радарна система в близост до американска военноморска база

[post-views]
Guantanamo Bay Naval Base

Куба изгражда нова радарна база, от която вероятно ще може да се шпионира намиращата се в близост военноморска база на САЩ в Гуантанамо, установи вашингтонски мозъчен тръст, базирайки се на сателитни снимки, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е най-новото подобрение на способностите на Куба за шпионаж, за които от дълго време се твърди, че са свързани с Китай.

Радарната базата, която е в процес на изграждане от 2021 г., се намира източно от град Сантяго де Куба в близост до Ел Салао, заяви Центърът за стратегически и международни изследвания в доклад, публикуван в понеделник и по-късно цитиран от в. „Уолстрийт джърнъл“.

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отрече Куба да е укривала развитието на китайски военни интереси на острова.

Близостта на Куба до САЩ и разположените на юг американски военни бази го прави подходящо място за Китай – най-големия стратегически съперник на Вашингтон, да опитва да събира разузнавателни сигнали. Центърът за стратегически и международни изследвания нарече новия обект „мощен инструмент“, който, след като започне да функционира, ще може да шпионира въздушната и морската дейност на американските военни, отбелязва Ройтерс.

Радарното съоръжение е с диаметър приблизително от 130 до 200 метра и може да проследява сигнали на разстояние от 3000 до 8000 морски мили (5500 до 14 800 километра), се посочва в доклада на изследователския център.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател отказа да коментира доклада, но заяви вчера на брифинг, че Вашингтон „наблюдава отблизо“ присъствието на Китай в Куба. „Знаем, че Китайската народна република ще продължи да се опитва да засилва присъствието си в Куба, а Съединените щати ще продължат да работят, за да възпрепятстват това“, уточни той, без да дава допълнително подробности.

Съветът за национална сигурност към Белия дом и Министерството на отбраната на САЩ не отговориха на запитването за коментар във връзка със случая.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани