Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ще изпрати постоянен специален пратеник в Киев

[post-views]
НАТО ще изпрати постоянен специален пратеник в Киев

Държавите членки на НАТО решиха да изпратят специален пратеник в Киев, с което ще разширят гражданското присъствие на западния отбранителен съюз в Украйна, потвърди говорител на алианса пред ДПА.

Високопоставеният служител ще има за задача да координира политическата и практическата подкрепа на алианса на място, докато Украйна продължава да се защитава от мащабната руска инвазия.

Това решение бе взето преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, насрочена за 9 до 11 юли, на която се очаква лидерите официално да приемат план, според който Алиансът за първи път ще координира военната помощ за Украйна в рамките на официална мисия, наречена Подкрепа за сигурността и обучението на НАТО за Украйна (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU).

Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост в Киев. Допълнителни подробности ще бъдат разкрити след официалното му избиране, заяви говорителят, потвърждавайки плановете, съобщени от в. „Уолстрийт джърнъл“.

НАТО има официално представителство в Киев от почти десетилетие, включително офис за връзка и център за информация и документация, които съществуват от края на 90-те години на миналия век. Наред с другото, той осъществява контактите с украинските министерства и власти и има за цел да насърчава политическия диалог и практическото сътрудничество, отбелязва ДПА.

Очакваното начало на новата официална мисия на НАТО, която ще наблюдава и за обучението на украински войници в страните от НАТО, идва в момент, когато лидерите очакват предстоящите президентски избори в САЩ.

Досега държавите членки на НАТО координираха военната помощ за Киев не чрез самия Алианс, а чрез ръководената от Вашингтон Контактна група за отбрана на Украйна. Позицията на НАТО е, че не е страна в конфликта между Русия и Украйна, отбелязва ДПА.

Но зависимостта на контактната група от координацията на САЩ накара европейските съюзници да изразят безпокойство, че тя може да се разпадне, ако президентските избори през ноември върнат Доналд Тръмп в Белия дом, тъй като се съмняват в готовността му да подкрепи военните усилия на Украйна.

Седалището на NSATU ще бъде в германския град Висбаден, намиращ се в централната провинция Хесен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани