Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Сърбия Александър Вучич участва в заседание на военното ръководство на страната

[post-views]
Президентът на Сърбия Александър Вучич участва в заседание на военното ръководство на страната

Президентът на Сърбия Александър Вучич присъства днес на заседание на разширения колегиум на началника на Генералния щаб в казармата „Баница 2“ в Белград, съобщава вестник „Политика“. Вучич беше тържествено посрещнат заедно с министъра на отбраната Братислав Гашич и началника на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович от почетен гвардейски строй и  химна на Република Сърбия. Освен президента на Сърбия и главнокомандващия на сръбските въоръжени сили, на срещата присъстваха  министър-председателят на Сърбия Милош Вучевич, министърът на отбраната Братислав Гашич и други. Заседанието беше последвано от изявления за медиите.

„Техниката и оръжията на сръбската армия се модернизират, не сме доволни от броя на хората, особено в северната част на Сърбия, Белград и Войводина. Имаме много предизвикателства, големи сили са събрани в региона по различни причини“, заяви след заседанието Вучич.

„Разчитаме на добро сътрудничество с КейФОР и вярвам, че то ще допринесе за стабилизирането на ситуацията в Косово. Това, което забелязахме е, че са засилени действията на пилотирани и безпилотни летателни апарати и дронове с разузнавателни намерения към Сърбия, без да пресичат границата на Сърбия. Забелязахме вдигането на албански „байрактари“ от Джаковица с намерение да разузнават позициите на сръбската армия, а шведско-германски самолети правят снимки от други територии, които не са под контрола на сръбската армия, но правят снимки заради присъствието в Централна Сърбия на сръбските сили за сигурност“, каза сръбският президент.

„Ще трябва да променим навиците си, да работим повече и по-добре, да бъдем по-ясни в посланието за възпиране на всеки потенциален агресор. Нашите специализирани заводи ще трябва да работят по-добре, да се ангажират с тежка и напрегната работа. Ще трябва да увеличим допълнително числеността на армията, но не на секретарските длъжности, а тези, които могат да носят пушка и да помагат на страната“, заяви Вучич.

 В заключение сръбският президент посочи, че  „Сърбия иска мир и винаги ще иска мир, а за да го запазим, трябва да имаме силна армия, която да възпира всеки потенциален враг“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани