Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Беларус се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество

[post-views]
Беларус се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество

Беларус официално се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), основана от Русия и Китай за решаване на въпроси, свързани с международната сигурност, предаде ДПА.

Руският президент Владимир Путин, китайският му колега Си Цзинпин и държавните лидери на останалите държави от организацията подписаха документите за приемането на Беларус по време на срещата на върха на ШОС в казахстанската столица Астана.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който тази година председателства ШОС, поздрави беларуския си колега Александър Лукашенко – смятан от Запада за последния диктатор в Европа, отбелязва ДПА.

След пристигането си в Астана вчера Путин проведе разговори с няколко държавни глави, включително със Си. Според китайската държавна телевизия Си отново е уверил Путин по време на двустранната им среща, че ще продължи да работи за мирно решение на войната в Украйна.

Китайският президент потвърди сътрудничеството на Китай с Русия, която нахлу в съседна Украйна преди повече от две години.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи разговорите с Китай като много успешни. Двете страни се съгласиха, че преговорите във връзка с конфликта в Украйна са безсмислени без участието на Русия, заяви Песков пред руска държавна медия.

Русия не бе поканена да участва на срещата на върха за мир, инициирана от Украйна и Швейцария, която се проведе в средата на юни в швейцарски курорт в Алпите. От своя страна Китай, който представи свой мирен план за прекратяване на войната, също не взе участие в срещата, определена по-късно като мирна конференция, отбелязва ДПА.

Според Кремъл Путин е обсъдил войната в Украйна в Астана и с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който неведнъж е действал в ролята на посредник. По време на разговорите Ердоган отново е отправил покана към Путин да направи официално посещение в Турция. Понастоящем Турция не е член на ШОС.

Постоянните членове на ШОС са Казахстан, Индия, Китай, Киргизстан, Пакистан, Русия, Таджикистан, Узбекистан, Иран, а от днес и Беларус. Общо те представляват половината от световното население, посочва Франс прес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани