Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: НАТО отказва да инвестира във възстановяването на Украйна

[post-views]
ДЕЗИНФО: НАТО отказва да инвестира във възстановяването на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма смисъл да се възстановява Украйна. НАТО за пореден път демонстрира цинизъм и проява на колониална политика спрямо Украйна. За Запада Украйна не е нищо повече от колония и буферна зона, от която те ще изтръгнат всички ресурси, докато е възможно, и след това ще я изхвърлят.

ОТГОВОР

Твърдението по-горе е част от по-широк прокремълски дезинформационен разказ, целящ да представи Украйна като страна, изоставена от международната общност.

Руски медии за дезинформация манипулират речта на Йенс Столтенберг от 13 май 2024 г. в Брюксел. Генералният секретар на НАТО подчерта, че основната стъпка към началото на възстановяването на Украйна от последствията от руската агресия, е преди всичко победата на Украйна в тази война. Затова Алиансът фокусира подкрепата си върху военна помощ за Украйна, така че украинските въоръжени сили да могат да освободят своята територия от руската армия възможно най-скоро и да сложат край на войната.

„Първото нещо, което ще кажа е, че преди всичко трябва да гарантирате, че Украйна надделява. Защото, ако Украйна не надделее, няма какво да се реконструира в свободна и независима Украйна. Така че, най-непосредствената, най-важната задача сега е да се помогне на Украйна с военна подкрепа, както правят съюзниците от НАТО и НАТО… Така че, да, реконструкцията в бъдеще е важна, но ако Украйна не надделее, няма какво да се реконструира. И второто, реконструкцията ще бъде много скъпа. Но превенцията е по-евтина от възстановяването, което означава, че всяка ракета за противовъздушна отбрана, която можем да предоставим на Украйна, всъщност ще означава по-малко щети, по-малко разрушения. А след това и по-малка нужда от реконструкция след войната“, подчерта Столтенберг.

Столтенберг наблегна, че НАТО ще играе основна роля в следвоенното възстановяване на Украйна:

„Разбира се, НАТО ще играе ключова роля във възстановяването на институциите за отбрана и сигурност. Ние ще играем ключова роля, като им помагаме не само да възстановят собствената си страна, но и да станат пълноправен член на Алианса…Така че това са нещата, които трябва да направим както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, за да гарантираме, че Украйна ще надделее и да им помогнем да възстановят страната след това”, подчерта Столтенберг.

https://euvsdisinfo.eu/report/nato-refuses-to-invest-in-ukraines-reconstruction

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани