Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария се стреми към прекратяване на огъня и преговори за Украйна, заяви говорител на Орбан

[post-views]
Унгария

Унгария се стреми към прекратяване на огъня и насочване към преговори за Украйна, заяви днес Золтан Ковач, говорител на унгарския премиер Виктор Орбан пред европейски кореспонденти в Будапеща.

Унгария
Снимка: ЕС

Повечето европейски държави твърдят, че има само един прочит на събитията в Украйна, според нас това не е така. Унгария следва една и съща позиция от самото начало на войната. Има ясно нарушение на международното право, трябва да се договори споразумение. Сраженията обаче трябва да спрат, вече има стотици хиляди жертви. В Унгария 85 на сто от гражданите искат мир и да не се доставя въоръжение за Киев. Според много европейци доставките на оръжие удължават кръвопролитията, добави Ковач.

Попитан дали Орбан би преговарял с руския президент Владимир Путин без мандат от ЕС, Ковач не отхвърли такава възможност.

По неговите думи ЕС нарушава правилата с това, че търси начини да осигури въоръжение на Украйна, като преодолява унгарската съпротива. Според него Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен е била слаба досега. Попитан защо еврокомисарите не успяха да пътуват до Будапеща за откриването на Унгарското председателство на Съвета на ЕС, Ковач посочи основно организационни причини и липса на достатъчно и подходящо време. Не става дума за политически различия, и двете страни имахме желание, каза той.

Унгария няма да промени вижданията си, защото е председател на Съвета на ЕС. Унгария няма да се поддаде на изнудване от европейските институции, натиск и опит за влияние. В Унгария няма криза с върховенството на закона. Очакваме институциите на ЕС да спазват върховенството на закона, без единодушие няма общи решения. Липсата на единодушие не може да се заобиколи, настоя говорителят. По неговите думи Будапеща може да се справи и без средствата от ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани