Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германски генерал предлага жените да подлежат на наборна военна служба

[post-views]
Германски генерал предлага жените да подлежат на наборна военна служба

Генералният инспектор на Бундесвера (еквивалент на началник на отбраната, бел.ред.) генерал Карстен Бройер предлага жените да подлежат на наборна военна служба, ако отново бъде въведена, предаде ДПА.

Германия прекрати наборната военна служба през 2011 г., но законите на страната все още позволяват задължителна военна служба в случаите на война или други случаи на напрежение.

Поради пълномащабната руска инвазия на Украйна в Германия започна дебат за връщане на военната повинност. Министърът на отбраната Борис Писториус представи планове за нов модел на военната служба.

Писториус планира да въведе задължителна регистрация, в която младите мъже ще трябва да заявят желанието и способността си да изпълняват военна служба. Младите жени биха могли да го направят доброволно.

Министърът описва идеята като „селективна военна служба“, чиято цел е да позволи на военните да призовават за обучение само „най-способните, най-подходящите и най-мотивираните“.

Новият модел трябва да се състои от шестмесечна основна военна служба с възможност за допълнителна доброволна военна служба до 17 месеца.

Генерал Бройер отбеляза, че Германия е център на Западния отбранителен съюз и че страната се нуждае от над 400 000 временни и професионални войници и резервисти.

За да се отговори на това търсене, са необходими около 100 000 допълнителни резервисти, които първоначално биха могли да бъдат предоставени от новия модел, според Бройер. Той обаче подчерта, че все пак ще са необходими задължителни елементи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани