Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Саудитска Арабия и Турция подписаха три меморандума за сътрудничество в сферата на отбранителната промишленост

[post-views]
Саудитска Арабия и Турция подписаха три меморандума за сътрудничество в сферата на отбранителната промишленост

Държавната саудитска компания САМИ (SAMI – Saudi Arabian Military Industries Company) е подписала три меморандума за разбирателство с турски отбранителни компании, предават турските медии.

Меморандумите за разбирателство са били подписани по време на посещението на министъра на отбраната на Саудитска Арабия принц Халид бин Салман Ал Сауд в Турция. На 2 юли саудитският министър се срещна в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган и министъра на отбраната на Турция Яшар Гюлер.

В изявление на саудитската компания САМИ се уточнява, че е подписан меморандум за сътрудничество с турската компания „Байкар“ („Baykar“) за създаване на производствени мощности и разработване на системи за безпилотните самолети на турския производител в Саудитска Арабия. Компаниите ще обмислят и „съвместно разработване и трансфер на технологии и интелектуална собственост в кралството“.

Компанията САМИ се е договорила и с „Fergani Space“ за създаване на „център в Саудитска Арабия за разработване на нови технологии, които да обслужват глобалния космически сектор“.

Трети меморандум САМИ е подписала с турската отбранителна компания „Аселсан“ („Aselsan“). Това споразумение предвижда „проучване на възможностите за трансфер, локализиране и развитие на съвременни електронни технологии в сферата на отбраната“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани