Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Латвия ще изпрати на Украйна над 2500 дрона

[post-views]
Латвия ще изпрати на Украйна над 2500 дрона

Латвийското министерство на отбраната ще изпрати на Украйна нова партида от над 2500 дрона на стойност 4 милиона евро, предаде Укринформ, като се позова на латвийската телевизия.

Като част от така наречената коалиция за предоставяне на дронове на Украйна новата партида безпилотни самолети ще бъде предадена на въоръжените ѝ сили през юли. Първите 300 дрона ще бъдат доставени още в следващите дни.

Латвийският министър на отбраната Андрис Спрудс каза, че безпилотните апарати са произведени от седем латвийски компании. За тази година латвийското Министерство на отбраната е отделило 20 милиона евро за нуждите на коалицията за предоставяне на дронове, от които над 10 милиона ще отидат за закупуване на подобни летателни средства от предприятия от латвийската отбранителна промишленост.

В периода април – май тази година Латвия изпрати 135 дрона и техника за водене на радиоелектронна борба на стойност близо 1 млн. евро. Рига ще продължи да закупува до края на годината военни безпилотни летателни апарати латвийско производство, преди всичко такива за наблюдение на бойното поле.

Международната коалиция за предоставяне на дронове на Украйна включва 14 страни. Досега те са заделили общо над половин милиард евро за снабдяване на Киев с подобна техника.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани