Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Орбан е информирал НАТО преди посещението си в Русия, каза Столтенберг, Киев съобщи, че не е знаел за плановете му

[post-views]
Орбан е информирал НАТО преди посещението си в Русия, каза Столтенберг, Киев съобщи, че не е знаел за плановете му

Унгарският премиер Орбан е информирал НАТО преди планираното си посещение в Русия, заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА и Ройтерс.

„Унгария ни информира за това предстоящо посещение“, каза Столтенберг на пресконференция преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващата седмица. Той добави, че очаква съюзниците да обсъдят във Вашингтон срещата на Орбан с руския президент Владимир Путин и „дискусиите, които той проведе в Москва“.

„Разбира се, Виктор Орбан не представлява НАТО на тези срещи. Той представлява собствената си страна“, подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО добави, че до момента Русия не е променила значително позицията си по отношение на войната в Украйна и няма „никакви признаци, че Путин е готов да преговаря за мир“.

„Украйна трябва да реши кои са приемливите условия за мирни преговори и всяко договорено решение“, каза той, като отбеляза, че НАТО помага на Украйна да се подготви за присъединяване към военния алианс.

„Цялата работа, която вършим, е да направим Украйна по-силна и по-добре подготвена да се присъедини към нашия алианс“, заяви Столтенберг. Той добави, че очаква страните от НАТО да предоставят повече средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси на Украйна.

Освен това Столтенберг поздрави лидера на британската Лейбъристка партия Киър Стармър за спечелването на парламентарните избори в страната.

„Той е силен поддръжник на НАТО, на трансатлантическия съюз“, каза Солтенберг.

Украинското външно министерство от своя страна заяви, че посещението на Орбан в Москва, последвало пътуването му до Киев по-рано тази седмица, не е било съгласувано с Украйна.

„Напомняме, че за нашата държава принципът „никакви споразумения за Украйна без Украйна“ остава непоклатим и призоваваме всички държави да го спазват стриктно“, се казва в изявление на министерството.

Киев смята своя мирен план от 10 точки и основаната на него международна среща на върха като единствения реалистичен път за прекратяване на продължаващата вече над 2 години война с Русия.

Освен това Столтенберг потвърди, че алиансът ще предостави на Украйна военна помощ на стойност 40 млрд. евро догодина. Съюзниците са се съгласили да поддържат този финансов ангажимент и през 2026 г. като минимално равнище, необходимо за посрещане на нуждите на Украйна в защита от руската инвазия. 

Лидерите на НАТО се събират във Вашингтон следващата седмица, за да отбележат 75-годишнината на алианса и да отправят силно послание за подкрепа на Украйна. Обещанието за 40 млрд. евро обаче не е многогодишният финансов ангажимент за подкрепа на Украйна, който Столтенберг искаше да договорят съюзниците. Алиансът ще преразгледа военната си помощ догодина.

Многогодишният финансов ангажимент беше част от опита на генералния секретар на НАТО да подсили подкрепата на алианса за Украйна, в случай че Доналд Тръмп се върне на президентския пост в САЩ в началото на следващата година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани