Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Орбан заяви, че не е в позиция да посредничи в преговори между Украйна и Русия

[post-views]
Орбан заяви, че не е в позиция да посредничи в преговори между Украйна и Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан днес заяви, че не е в позиция да посредничи в преговори между Украйна и Русия, след като медии съобщиха, че ще пътува до Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Орбан, критик на западната военна помощ за Украйна, който е в най-топли отношения с Путин от всички лидери на ЕС, заяви, че фактът, че Унгария в момента е ротационен председател на блока, не му дава правомощия да преговаря от негово име.

„Нямам нужда от такива правомощия, тъй като не представлявам каквото и да било“, заяви тази сутрин Орбан в редовното си радиоинтервю, без да каже дали ще пътува до Москва по-късно през деня.

„Всичко, което правя, е, да посещавам места, където има война или заплаха от война, застрашаваща Европейския съюз и Унгария, или криеща негативни последици за тях, и да задавам въпроси“, добави той.

След съобщенията в медиите от вчера за посещението на Орбан, Шарл Мишел, председател на Съвета на лидерите на ЕС, заяви в социалните мрежи, че „ротационното председателство на ЕС няма правомощия да разговаря с Русия от името на ЕС“.

Руските информационни агенции цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който нито потвърди, нито отрече посещението. Унгарските правителствени служители не отговориха на въпросите на Ройтерс.

По-рано тази седмица Орбан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и го призова да обмисли прекратяване на огъня, за да  ускори края на войната с Русия.

Днес Орбан посочи, че е задал на Зеленски „три или четири важни въпроса“, за да разбере докъде е склонна да стигне Украйна за постигане на мир.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани