Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страйкърите и танковете Т-72 ще си „говорят” в обща мрежа

[post-views]
Страйкърите и танковете Т-72 ще си „говорят” в обща мрежа

Ще има пълна комуникационна съвместимост и с останалите машини в Сухопътните войски

В обща мрежа ще могат да си комуникират новите бойни машини на пехотата „Страйкър”, които Сухопътните войски

ще започнат да получават догодина

и модернизиращите се в момента танкове Т-72. Нещо повече. Машините и танковете ще могат да си „говорят” пълноценно и с останалата техника на Сухопътните войски – машините МТЛБ, БМП и други, работейки в общи комуникационно-информационни системи (КИС) с тях.

полковник Димитър Митев

По проекта „Страйкър” през 2025 г. предстои да придобием първите машини и те ще бъдат командно-щабни, казва полковник Димитър Митев, който е началник на отдел „КИС” в Командването на Сухопътните войски. По време на изложението за отбранителна техника „Хемус 2024” в Пловдив той ръководеше представянето на експозицията на най-големия вид въоръжени сили. Сред основните експонати бяха модернизиран танк Т-72, свързочни апаратни, както и индивидуално въоръжение и екипировка на военнослужещите.

„Ще имаме пълна съвместимост по КИС на машините „Страйкър” с оборудването, което се намира в модернизирания танк Т-72. Радиостанциите ще бъдат абсолютно същите като модели. Също и

системата за командване и управление

ще бъде съвместима с тази, която е на танковете. Ще се получи пълна съвместимост между проекта „Страйкър” и танковете Т-72 в комуникационно отношение”, категоричен е полковник Митев. По думите му и другите видове машини, които пехотата използва – МТЛБ, БМП и т. н., също ще бъдат оборудвани със същите свързочни средства и техника. Така, когато страйкърите дойдат у нас, тук ще попаднат в своя комуникационно-информационна среда.

Фото авторът

Полковник Митев разказва и за КИС на модернизирания танк Т-72: „Имаме нови радиостанции – късовълнови (КВ) и ултракъсовълнови (УКВ). По-интересното е за УКВ-радиостанцията, която е мултибандова. Състои са от два канала. Има широк диапазон. Скоростта на предаване на данни е до 5 мегабита в секунда. Също така имаме и система за командване и управление. Чрез нея можем да проследяваме всички танкове къде се намират на местността”.

По думите му седмица преди изложението са завършили последните тестове, на които е била изпробвана системата за командване и управление в пълните ѝ възможности в рамките на батальона. Тя се показа устойчива и надеждна, изтъква полковник Митев.

старши лейтенант Йордан Йорданов

Един от преките участници в модернизацията и най-вече в изпитанията на модернизирания Т-72 е старши лейтенант Йордан Йорданов, който е командир на втора танкова рота в 61-ви танков батальон. Той представяше пред посетителите на „Хемус 2024” основните обновени елементи на Т-72.

„Танкът е модернизиран със система за управление на огъня, система за управление на боя, система за ранно известяване. Има и агрегат, който помага

танкът да стреля, без двигателят да работи

Това означава, че икономията на гориво става по-голяма”, разказва офицерът.

По думите му е повишена ефективността на системата за управление на огъня и танкът е много по-точен. Системата за управление на боя позволява изпълнението на голям спектър от задачи. Системата за ранно известяване пък отрано предупреждава танка за евентуална заплаха от противник, за да има повече време за действие.

Старши лейтенант Йорданов обяснява, че точността на танка е в пъти по-голяма от преди, защото има метеорологична станция. Тя измерва автоматично метеорологичните условия и ги вкарва в компютъра, който сам решава как танкът да стреля. „Далекобойността е увеличена. Бронебоен снаряд е боеспособен до 3000 м с право мерене”, изтъква старши лейтенант Йорданов. Той пояснява, че модернизираният танк има и система, която му позволява да се движи с висока скорост и същевременно да зарежда и да стреля. Екипажът е от трима човека, няма пълнач, всичко в танка е автоматизирано, пояснява офицерът.

Той допълва, че по ходовата част на танка няма модернизация: „Но той все още е конкурентен. Води се среден танк. Не тежи толкова много и е доста боеспособен”. Офицерът прогнозира, че значителен брой модернизирани танкове ще демонстрират способностите си на учение през ноември.

„Имаме тактически оперативен център, който се състои от 7 лаптопа – по един във всяко отделение, като един от тях е сървър. Той

ефрейтор Христо Танев

получава информация от всеки танк

чрез мултибандова радиостанция и преобразува информацията в данни, които можем да видим на момента”, обяснява ефрейтор Христо Танев. Той е оператор по информационното осигуряване в щаба на 61-ви танков батальон, в отделение „КИС”. По думите му всеки един от командирите на отделения може да обработи тази информация, която му е полезна и може да я изпрати на съответните взводове, роти и т. н. „Тоест, танкът може да целеуказва. В момента, в който танкът покаже някаква цел, тя веднага излиза на дисплея в оперативния център. Не е нужно да се комуникира по радиовръзка, можем да видим целта в момента. В самия танк мерачът си има дисплей. При него е системата за управление на огъня. До него е дисплеят на командира на танка, който може да избира коя от двете системи да наблюдава в момента – тази за управление на огъня или тази за управление на боя”, заявява ефрейторът.

В системата за управление на боя на дисплея излиза реална карта като навигация. На нея се вижда местността, може да се целеукаже и всичко това се вижда на компютрите в тактическия оперативен център. Командирът може да вижда и двете системи, за да избере коя от тях му е нужна в момента.

Ефрейтор Танев е категоричен, че модернизацията на Т-72 е

голям технологичен напредък

Споделя, че с колегите му с нетърпение очакват модернизираните танкове: „Чакаме ги, предстоят ни много обучения, тъй като това е сложна система”. По думите му, обаче, чрез новите системи работата на танкистите много се улеснява. „Всичко ще можеш да правиш вътре в танка. Няма да е нужно постоянно да има брифинги и представяне”, казва ефрейтор Танев.

Полковник Митев посочва и другата техника, експонирана на „Хемус 2024”: „Имаме две апаратни, които са нови и са въведени на въоръжение в Сухопътните войски”. Те са част от общо 6 типа подобни машини, които през последните две години влязоха в строя на най-големия вид въоръжени сили. Други от тях пък току-що бяха завършили участието си в учението „Тракийски воин” на полигон „Корен”. „Там за първи път използвахме и системата „Старлинк”, като направихме връзката между двата учебни полигона – „Ново село” и „Корен”. През системата преминаха всичките комуникации, които бяха необходими, като глас, данни, видео, чат и разбира се – интернет. Използвахме „Старлинк” по-скоро като преносна среда. Но всички мрежи, които бяха развърнати между различните формирования, работиха устойчиво.

Нямаше никакви откази

изтъква полковник Митев. По думите му системата ще бъде тествана и в следващите учения на войските, като към края на годината ще бъдат направени изводи за приложението ѝ. „Това е съвременна технология, която може да се използва мигновено. В рамките на 5 минути можем да развърнем терминала и да установим свръзка от всяка точка на България”, посочва полковник Митев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани