Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна получи трета система за ПВО „Пейтриът“ от Германия

[post-views]
Украйна получи трета система за ПВО "Пейтриът" от Германия

Украйна получи трета система за противовъздушна отбрана (ПВО) „Пейтриът“ от Германия, съобщи днес германското посолство в Киев, цитирано от Франс прес.

Киев иска западните съюзници незабавно да му изпратят нови модерни системи за противовъздушна отбрана, за да може да се защитава от ударите на руските сили, които през последните месеци поразиха голям брой електроцентрали и военни летища.

„Третата система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ от Германия пристигна в Украйна. Тя ще подсили защитата на населението и инфраструктурата на страната“, заяви германският посланик в Украйна Мартин Йегер в социалната мрежа „Екс“.

„Украинският екип, който ще управлява системата, успешно премина обучение в Германия през последните месеци“, каза още Йегер.

Берлин заяви в началото на април, че ще достави още една система „Пейтриът“, след като изпрати на Киев две други. Тези усъвършенствани системи са способни да свалят свръхзвуковите ракети на Русия, отбелязва АФП.

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае от най-малко седем модерни системи за противовъздушна отбраната тип „Пейтриът“, от които две да бъдат използвани за защитата на североизточната Харковска област, срещу която от 10 май руските сили провеждат офанзива.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани