Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Хамър” с характер кротва в дамските ръце

[post-views]
„Хамър” с характер кротва в дамските ръце

Елате при нас! – апелира редник Димитрова към младите хора, които търсят пътя си в живота

„Хамър” с характер кротва в дамските ръце
Редник Петя Димитрова е готова да премине през най-трудния релеф със своя „Хамър”, за да изпълни поставените задачи

Тя шофира служебния автомобил „Хамър” и с усмивка споделя, че той на моменти проявява характер. Но дамата в униформа му е свикнала и здраво държи волана по маршрута на успеха в службата. Редник Петя Димитрова е шофьор санитар в санитарно отделение от 31-ви механизиран батальон – Хасково, който в момента е част от многонационалната бойна група в България. Честите учения и динамиката на воинските задачи за нея са ежедневие. Вече седем години е в строя на Българската армия и службата продължава категорично да ѝ харесва.

„Като шофьор санитар имам задължението с колегите да помагаме при евентуални инциденти, да оказваме първа долекарска помощ. Участваме в много учения. За щастие реални ситуации не сме имали, дай боже, и да нямаме. Но сме достатъчно подготвени, за да може да реагираме, ако нещо се случи”, споделя редник Димитрова.

Като част от налагащата се през последните години в армията специалност на бойните санитари тя се чувства достатъчно подготвена да се включи в екип, който да излезе на бойното поле, да пренесат пострадал с носилка, да му окажат първа помощ. „С колегите се разбираме, помагаме си. Като санитари оказваме долекарска помощ в първите минути, които са най-важни, за да се помогне на един човек. Знаем как да реагираме, правим превръзки, спиране на кръвотечения, поставяне на турникети, извършване на обездвижване. И съответно – извозване на пострадалия от бойното поле до пункта, където вече медицинските лица извършват по-нататъшните процедури. Участваме съвместно и с колегите от другите нации, добре се стиковаме и мисля, че сме на ниво с тях”, пояснява редник Димитрова.

Хамърът, който тя умело управлява, е снабден със съответното санитарно оборудване. „Имаме носилки, медицински чанти с принадлежности за оказване на първа долекарска помощ. Разполагаме с всичко необходимо”, изтъква дамата в униформа.

Шофира хамъра сравнително отскоро. Вече съм навъртяла доста километри и се надявам още много да има занапред, понеже много ми харесва да карам „Хамър”, споделя с усмивка. И допълва: „Не мога да кажа, че е лесен за управление, все пак габаритите си оказват влияние. Но когато има желание, има и начин”.

А желанието за служба, с което е постъпила в строя, дори се засилва през годините. „Харесва ми армията! За толкова години вече смятам, че тук е моето място. Дори не си представям да съм на друго място. Аз съм майка. Скоро се върнах от майчинство, нямах търпение да дойда на работа”, казва редник Димитрова.

Съпругът ѝ също е военнослужещ. „Надявам се, че се гордее с мен. Той има повече служба. Моите близки, естествено, се гордеят с мен. Донякъде може би се и притесняват, понеже това не е типичната работа за една жена. Но смятам, че достойно се представям и се надявам така да продължавам и занапред”, казва редник Димитрова.

Тя е категорична, че армейският живот изгражда ценни качества на характера. „Аз лично станах значително по-отговорна. Доста по-сдържана. В армията ставаш дисциплиниран. Поради динамиката на нашата работа се научаваш да реагираш правилно в различни ситуации”, пояснява редник Димитрова.

И директно се обръща към младите хора да дойдат в строя: „В армията ще намерят най-истинските приятелства, хора, на които можеш да разчиташ, дисциплина. Ще се научат на много неща, които ще им бъдат полезни както тук, така и навън и апелирам към младите хора: Елате при нас!”.

Страницата подготви Андрей РАНГЕЛОВ

Фото авторът

Текст на снимката:

Редник Петя Димитрова е готова да премине през най-трудния релеф със своя „Хамър”, за да изпълни поставените задачи

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани