Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как Финландия и Швеция попаднаха под „робството на НАТО“

[post-views]
НАТО на 75 години и с история, в която има и някои малко известни детайли

След като Финландия и Швеция се присъединиха към НАТО, кампаниите за дезинформация на Кремъл се засилиха, използвайки класически риторични тактики, за да омаловажат избора на финландците и шведите. След като Финландия се присъедини към НАТО през април 2023 г., тя осъзна истинската цена на членството в Северноатлантическия алианс, казва руската пропаганда. Животът на гражданите ставал все по-лош, тъй като страната „потъва“, а нивото на безработица растяло главоломно. Причината за цялото това нещастие? Ръководството на Финландия било „предало“ страната в „робство на НАТО“, превърнало я в „колония на империята“ и „се опитва да започне световна война“ – и всичко това, без да бъдат питани обикновените финландци. Подобни истории се появиха, когато Швеция се присъедини към Алианса през март 2024 г.
Както обикновено се случва с прокремълската дезинформация, нито една част от тези разкази не е истина. Непровокираната атака на Русия срещу Украйна от 24 февруари 2022 г. промени настроението във Финландия и Швеция. Както обикновените граждани, така и политическите лидери бързо заключиха, че традиционният статут на военно необвързване не е правилното решение срещу руските империализъм и военна агресия.

Руските контролирани от държавата медии и длъжностни лица, прокремълски издания и различни „независими експерти“ и „анализатори“ разпространиха тези на Кремъл за апокалиптичните ефекти, които членството в НАТО ще има за двете северни страни, за Европа и, разбира се, за света.
Първата вълна от съобщения, изглежда, имаше за цел да разубеди Финландия и Швеция да кандидатстват за присъединяване и впоследствие да ги изплаши да не се присъединят към НАТО. Често със заплашителен тон тези разкази твърдяха, че Финландия подготвя въоръжена агресия срещу Русия, дори „световна война“. Финландия ще „повтори разрушителния опит на балтийските страни и Полша“ и „неизбежно ще се превърне в антируски плацдарм за разполагане на чужди войски“. Според историята повечето финландци разбират, че „неутралността“ е ключът към сигурността на страната им и в резултат повечето финландци са против членството в НАТО. Така наречените „елити на НАТО“ обаче им пречеха да изразят възгледите си на референдум.
По-общо казано, разширяването на НАТО рутинно се формулира като „разширяване“, премахвайки агентурата на Финландия и Швеция и приписвайки разширяването на Алианса не на тяхното желание да се присъединят, а на решимостта на НАТО да обкръжи Русия. Нещо повече, във фалшивите разкази на Кремъл НАТО наруши обещанието, което даде в края на Студената война, да не се разширява „един сантиметър на изток“ и твърди, че това е причината за „сегашното кръвопролитие в Украйна“.

След като Финландия и Швеция подадоха молбата си, разказите на Кремъл бяха разгърнати в опит да се спре или забави процесът. Прокремълските медии съобщават с радост за резервите на някои членки на НАТО да приемат по-специално Швеция, прогнозирайки, че тя никога няма да успее да се присъедини.

След като Финландия се присъедини, тонът на кремълската пропаганда отново се промени, според дезинформацията на Кремъл, тя също вече е усетила отрицателното икономическо въздействие от новоприетото си членство. Този модел се повтори по време на присъединяването на Швеция, което отне една година повече от това на Финландия. „Защо нямаше референдум?“ – прокремълските медии попитаха кога страната е подала молбата си за присъединяване. За кремълските дезинформатори отговорът беше ясен: Защото американците решиха вместо шведите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани