Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Промяната започва от тук, заяви вероятният следващ премиер на Обединеното кралство Киър Стармър

[post-views]
Промяната започва от тук, заяви вероятният следващ премиер на Обединеното кралство Киър Стармър

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че страната е гласувала за промяна и е време неговата партия да я осигури, съобщи Ройтерс.

Стармър направи изявления, след като стана ясно, че той печели в избирателния си район и си осигурява място в Камарата на общините на британския парламент.

„Тази вечер хората тук и в цялата страна се произнесоха и те са готови за промяна. Промяната започва от тук“, обяви Стармър.

Екзитполовете, публикувани в четвъртък вечер след края на гласуването в Обединеното кралство, показват, че лейбъристите печелят категорично изборите с очаквани 410 места от общо 650 в Камарата на общините. Това прави практически сигурно, че Стармър ще наследи Риши Сунак на премиерския пост и ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.

Торите регистрират най-тежкото си изборно поражение в историята и се очаква да получат едва 131 места. Най-високопоставеният техен представител, за когото вече е ясно, че губи депутатското си място, е министърът на отбраната Грант Шапс.

Лидерът на дясната националистическа партия „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фараж за първи път ще седне в Уестминстърския дворец след седем неуспешни опита. Партията му според прогнозите ще има 13 депутати.

Разочарованието на избирателите от консерваторите допринася за силното представяне и на центристките либералдемократи, които се очаква да имат 61 представители в долната камара на парламента. От друга страна Шотландската национална партия, която се застъпва за независимост на Шотландия, отбелязва спад и вероятно ще има едва 10 депутати.

Известно горчивина за лейбъристите вероятно носи успехът на бившия им лидер Джереми Корбин в традиционния му район Излингтън Норт. Корбин беше изключен от Лейбъристката партия през тази година, след като обяви намерението си да се кандидатира за депутат, въпреки че партията му реши да издигне друг кандидат. Твърдият социалист Корбин обаче все пак успя да се наложи над кандидата на бившите си съпартийци.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани