Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Активацията на Противоминната група в Черно е операция

[post-views]
Активацията на Противоминната група в Черно е операция

Атанас ПАНАЙОТОВ

Това за нас е историческа мисия, заяви командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов

Активацията на Противоминната група в Черно е операция
Командирът на „Струма“ капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев рапортува на контраадмирал Михайлов за готовността на екипажа за изпълнение на поставената задача и поиска разрешение за отплаване

На пресконференция, дадена при отплаването на минния ловец „Струма“, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов заяви: „Това е първата операция, в която наш противоминен кораб участва в реални условия, при реална заплаха. Такава операция не е провеждана от края на Втората световна война, когато са прочиствани фарватерите пред нашето черноморско крайбрежие. А сега трите държави – членки на НАТО: България, Румъния и Турция, съвместно ще провеждат операция за унищожаване на минната опасност в Черно море, за да се осигури безопасно корабоплаване в морските пространства на нашите страни. Това за нас е историческа мисия, изключително важна задача – такава, каквато продължаваме да изпълняваме ежедневно и ежечасно от началото на войната. Досега усилията бяха такива, че всяка една държава действаше самостоятелно. Сега

обединяваме нашите усилия

 и ще действаме съвместно, с цел да минимизираме тази заплаха“.

Какви са причините, довели до възникването на тази Противоминна военноморска група в Черно море? Контраадмирал Михайлов еднозначно определи, че причините са войната между Русия и Украйна и нейното морско изражение, довело до ефекти и последствия, които засегнаха действията не само ВМС на черноморските държави, но и в голяма степен си отразиха негативно върху търговския и икономическия живот, повлияха с рискове и заплахи срещу търговското корабоплаване в западната част на Черно море. А борбата с минната опасност е ресурсоемко и дългосрочно предизвикателство. За неговото разрешаване е необходим подход, съчетаващ подготвен личен състав, корабни платформи и технически средства, осигуряващи най-висока ефективност в действията при най-ниска степен на риска за живота на хората и техниката. Във връзка с това черноморските държави, членуващи в НАТО: България, Турция и Румъния, предприеха конкретни стъпки за решаване на проблема. В резултат на това

бе създадена Военноморска противоминна група

 в Черно море, което е израз на волята на трите държави за коопериране на усилията, ангажиране със ситуацията и изпращане на стратегическо послание, без да се заменя потенциала за дейностите на НАТО в Черно море.

Сега, когато противоминната група е вече факт, логично си задаваме въпроса: кога възникна идеята за създаването й? През септември 2023 г., при среща на заместник-министрите на отбраната на трите съюзни държави, от Република Турция бе предложена концепция за изграждане на противоминна военноморска група в Черно море Mine Counter Measures (МСМ) Group Black Sea. Последвалите разговори и консултации между трите държави доведоха до подписването на 11 януари т.г. на Меморандум за разбирателство между правителствата на страните за създаването на противоминната група. Тя се формира с цел да гарантира безопасността на морския трафик срещу опасността от морски мини, които се появиха в Черно море след като Русия започна война срещу Украйна.

Какво се случи след подписването на Меморандума? Експерти от ВМС на трите държави подготвиха необходимите

документи за активиране на групата

 и практическото изпълнение на задачите на море. Групата е под оперативното управление на комитет, който се състои от командирите на ВМС на трите държави и отговаря за даване на насоки и указания, вземане на решения относно цялостното планиране и координиране при изпълнението на нейните задачи. Комитетът делегира тактическото командване и тактическото управление на офицери на ротационен принцип между нациите за период от шест месеца.

На 1 юли т.г., в присъствието на комитета, се проведе официална церемония по първата активация на групата. Кога ще бъдат следващите? Според контраадмирал Михайлов: „До края на годината ще има още две, които тепърва ще се уточняват. Те няма да протичат по определен план. Това не е учение, а операция, която е насочена към борба с минната опасност в Черно море. Но в хода на тази операция, корабите, които участват в нея, ще повишават своята подготовка и ще използват всяка възможност, която предоставят различните учения, провеждани в региона на Черно море, за да повишават и способностите си. Първото такова учение ще бъде нашето „Бриз 2024“.

Извънредни активации

 засега не се предвиждат, но Меморандумът позволява това да се извършва при необходимост“.

Какво досега бе направено от българските ВМС за ликвидиране на минната опасност, или с други думи, с какъв актив нашите военни моряци се включват в МСМ? През последните две години и половина задачите на нашите ВМС бяха свързани с осигуряването на безопасността на корабоплаването в националните морски пространства. Действията по отношение на евентуално появили се плаващи мини станаха тяхна всекидневна задача. Предприети бяха комплекс от мерки, насочени към намаляване на риска за корабоплаването, усилено бе зрителното и техническото наблюдение на акваторията в крайбрежната зона и особено на подходите към пристанищата Варна и Бургас. На силите и средствата, изпълняващи планови задачи на море и полети над море бе възложено допълнително да извършват непрекъснато зрително наблюдение за дрейфащи мини по маршрутите в системата за разделно движение, в териториалното море, както и наблюдение за евентуални замърсявания на морската среда. Щабът на ВМС определи кои са най-вероятните полоси за движение на

Командирът на ВМС пожела успех на екипажа в първата активация на МСМ

дрейфащи мини

 в националните ни морски пространства въз основа на статистически анализ на теченията и ветровете. Наблюдават се и се анализират хидрометеорологичните условия в западната част на Черно море – там, където са изградени минните полета. При лоши такива условия има възможност за откъсване на мини, които почват да дрейфат и се повяват в нашите териториални води. Установени са канали за връзка и система за обмен на информация с ВМС на Турция, Румъния, структури на НАТО и на други партньорски държави. Проведени са срещи с представители на морския бизнес и на медиите с цел информиране за реалните заплахи, произтичащи от възникналата минна опасност. На сайта на Военноморския координационен елемент на ВМС се публикува актуална информация за минната обстановка в региона.

Каква част от постъпилите сигнали са за

реална минна опасност?

 Според официална информация от българското Адмиралтейство, до момента във ВМС са постъпили над 60 сигнала от граждански, национални и партньорски структури и организации за открити миноподобни обекти и дрейфащи мини в морските пространства и по бреговата ивица. Всички получени сигнали са своевременно обследвани със сили и средства на ВМС. До сега са открити и обезвредени шест дрейфащи мини, като две от тях са в актива на минния ловец „Струма“. При голяма част от сигналите са открити отломки от ракетно въоръжение, при други – не бе открито нищо, или пък откритите обекти като пластмасови туби, найлони и други, са обрани от морето, тъй като представляват навигационна опасност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани