Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борел и Дендиас ще посетят щаба на операцията на ЕС в Червено море „Аспидес“ и гръцката фрегата „Псара“

[post-views]
Борел и Дендиас ще посетят щаба на операцията на ЕС в Червено море "Аспидес" и гръцката фрегата "Псара"

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще се срещне днес в Атина с гръцкия министър на отбраната Никос Дендиас, съобщава АНА-МПА.

Срещата им ще бъде последвана от посещение в щабквартирата на операцията на ЕС за защита на свободното корабоплаване в Червено море „Аспидес“ (EUNAVFOR ASPIDES) в град Лариса, където те ще бъдат осведомени накратко за операцията.

Дендиас и Борел след това ще отпътуват заедно за Джибути, където в събота ще посетят гръцката фрегата „Псара“, която участва в операцията „Аспидес“.

Двамата ще бъдат придружени от началника на националната отбрана на Гърция генерал Димитриос Хупис и началника на щаба на гръцките военноморски сили контраадмирал Димитриос-Елефтериос Катарас.

През февруари тази година Гърция официално се съгласи да участва и ръководи операцията на Европейския съюз за морска сигурност в Червено море с цел защита на търговското корабоплаване от нападенията на йеменските бунтовници хуси. Щабът на операцията, носеща името „Аспидес“ („Щитове“), е разположен в град Лариса.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани