Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Посочили сме сума от 80 млн. евро за Украйна в позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО, каза Димитър Главчев

[post-views]
Посочили сме сума от 80 млн. евро за Украйна в позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО, каза Димитър Главчев

Няма как правителството да се превърне в безсрочен донор, най-малко защото трябва да бъдат предвидени средства в държавния бюджет, които да бъдат приети от народните представители. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев относно казаното вчера от държавния глава Румен Радев за войната в Украйна и Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Ако депутатите ги отхвърлят, не само безсрочен, а въобще няма как да е донор, добави Главчев.

Главчев каза, че има думата „пари“ в позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО, има и индикативен размер на пари, но той може да бъде изпълнен, само след като бъде приет от народните представители в Закона за държавния бюджет. Той уточни, че този финансов ресурс е от 80 млн. евро.

Посочили сме такава сума в позицията, тя е предмет на разговори, България отива с такава позиция на срещата, допълни премиерът. Съобщаваме, че имаме такава готовност за такива пари, но подчертавам – основното е следното, което го казах вчера в зала, не знам защо не са го преразказали на президента Радев – че могат да станат факт каквито и да е суми, само след  като бъдат гласувани в залата на Народното събрание от българското народно представителство, каза още Главчев. 

На въпрос, свързан с изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че страната ни няма да предоставя пари в кеш, Главчев посочи, че включително и тези пари, които са предвидени в позицията на България, ще ни бъдат върнати. Той посочи, че е изброено за какво ще бъдат дадени тези пари – за военно-техническа помощ, хуманитарна и политическа.  

Поемам ангажимент българската делегация във Вашингтон да не излиза от рамките на решенията, приети от Народното събрание, заяви премиерът. Той отново посочи, че няма да бъдат изпращани български войски.

Главчев каза, че мисли да предложи и мирни преговори, на които България да бъде посредник.  

Бъдете сигурни, че основната ми цел е да защитим националните интереси като съюзник в НАТО, на първо място – националните интереси на България, заяви служебният министър-председател.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани