Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Корабите от Противоминната военноморска група в Черно море ще участват в Националното военноморско учение „БРИЗ 2024”

[post-views]
Корабите от Противоминната военноморска група в Черно море ще участват в Националното военноморско учение „БРИЗ 2024”

Корабите от новосформираната Противоминна военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) акостираха на Пристанище Бургас на 6 юли, където бяха посрещнати с тържествена церемония. Плавателните съдове от състава на групата – два турски противоминни кораба, един румънски и българският минен ловец „Струма”, ще се включат в Националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024”, което през тази година се провежда за 28-и път.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов представи целите и задачите на учението по време на пресконференция, в която участваха и командирите на Флотилия бойни и спомагателни кораби – флотилен адмирал Велко Велков, и на Противоминната група капитан Ӏ ранг Юсуф Карагюле. Контраадмирал Михайлов подчерта, че участието на корабите от Противоминната военноморска група в „БРИЗ 2024” ще даде възможност за по-ефективно и навременно координиране и изпълнение на нейните задачи. Той разясни, че групата ще действа в западната част на Черно море в морските пространства на Румъния, България и Турция и няма да излиза извън тези райони.

Капитан Ӏ ранг Карагюле представи състава и задачите на противоминната група, като припомни, че тя беше сформирана в Истанбул на 1 юли 2024 г. и първата активация ще завърши на 16 юли в Констанца. Той уточни, че групата ще се командва на ротационен принцип, като на 2 януари 2025 г. командването ще бъде поето от българските Военноморски сили.


Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани