Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО не трябва да кани Украйна за членство в алианса, настояха 60 политолози в отворено писмо

[post-views]
НАТО не трябва да кани Украйна за членство в алианса, настояха 60 политолози в отворено писмо

НАТО не трябва да кани Украйна за членство в алианса, написаха в отворено писмо 60 политолози от унивесритети и авторитетни организации от САЩ и Канада, сред които Вашингтонският и Чикагският университет, както и Фондацията за международен мир „Карнеги“, в отворено писмо, цитирано от „Гардиън“.

На предстоящата среща на върха на Пакта някои (страни членки) настояват  Украйна да се приближи значително към членство, например като бъде определен процес за присъединяване на Киев. Всяка подобна стъпка би била неразумна, пише в писмото на експертите.

Ако Украйна стане член на алианса след края на настоящата война, съгласно член 5 от Северноатлантическия договор, САЩ и техните съюзници ще се считат за ангажирани да се бият с руските сили в Украйна, ако Русия отново нахлуе в страната, отбелязват политолозите.

Те напомнят, че президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за пряко използване на американска военна сила от началото на пълномащабната инвазия на Русия  в Украйна преди две години и посочват, че както Байдън, така и предшественикът му на поста Доналд Тръмп предупредиха, че конфликтът може да прерасне в Трета световна война.

„По същата причина, поради която Съединените щати не трябва да воюват срещу Русия заради Украйна днес, те не трябва да поемат ангажимент да воюват срещу Русия заради Украйна в бъдеще“, пишат политолозите.

Те коментират, че мнението, че присъединяването на Украйна към НАТО би възпряло Русия да нахлуе отново в страната, е „пожелателно мислене“.

Откакто Русия нахлу за първи път в Украйна през 2014 г., съюзниците от НАТО демонстрираха с действията си, че не смятат, че залогът на конфликта, макар и значителен, оправдава цената на войната. Ако Украйна се присъедини към НАТО, Русия ще получи възможност да изпита и потенциално да раздели алианса. Резултатът би могъл да бъде пряка война или разпадане на Пакта, отбелязват още те.

Забавянето на членството на Украйна в НАТО прави лоша услуга на украинците, които смело се борят за своята независимост. Но колкото повече НАТО се приближава до обещанието, че Украйна ще се присъедини към алианса след края на войната, толкова по-голям е стимулът за Русия да продължи да води военните действия и да убива украинци, за да предотврати това, пишат политолозите.

Според тях Киев е изправен пред труден избор с огромни последици за бъдещето на страната. „Украинците заслужават да преценят стратегическите си възможности с ясен поглед, а не през розови очила, поставени от външни лица, които нямат подкрепата на своите страни“, коментират експертите.

По думите им предизвикателствата, които Русия поставя, могат да бъдат преодолени, без да се налага Украйна да влиза в НАТО. Приближаването на Киев към членство в алианса може да влоши проблема, превръщайки страната в място на продължителен сблъсък между двете водещи ядрени сили в света, и да подсили тезата на Владимир Путин, че се бори със Запада в Украйна, а не с народа на Украйна.

„Целта на НАТО не е да показва уважение към други държави; тя е да защитава територията на НАТО и да укрепва сигурността на членовете на НАТО. Приемането на Украйна би намалило сигурността на Съединените щати и съюзниците от НАТО, при това със значителен риск за всички“, отбелязват политолозите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани