Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият британски министър на отбраната обещава нова помощ за Украйна

[post-views]
Джон Хийли

Новият британски министър на отбраната Джон Хийли обеща повече артилерия, боеприпаси и ракети на Украйна, потвърждавайки трайната подкрепа на Лондон за Киев, предаде Франс прес.

Хийли, който беше назначен на министерския пост от новия британски премиер Киър Стармър в петък, направи това изявление по време на днешното си посещение в черноморския град Одеса в Южна Украйна – първото пътуване в чужбина в новата му функция.

Според новия министър Великобритания ще предостави допълнително въоръжение на Украйна и ще ускори усилията си за предоставяне на обещана по-рано военна подкрепа, отбелязват Пи Ей мидия/ДПА.

Министерството на отбраната съобщи, че Хийли е дал указания на свои служителите да направят всичко възможно пакетът от помощи, обещан през април от предишното правителство, да бъде доставен в пълен обем през следващите 100 дни.

Министерството уточни, че новият пакет включва боеприпаси, 90 ракети „Бримстоун“, 50 малки военни лодки за подпомагане на речни и крайбрежни операции, 40 машини за разминиране, 10 артилерийски оръдия AS-90 и поддръжка на вече предоставени такива, както и 61 булдозера за подпомагане на изграждането на отбранителни позиции.

Ведомството посочи, че ангажиментът на Обединеното кралство от април включва 400 превозни средства, 1600 ударни и зенитни ракети, 4 милиона боеприпаси и 60 лодки, включително плавателни съдове за рейдове в крайбрежни води.

В Одеса новият министър на отбраната разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Зеленски публикува снимка, на която Хийли участва във възпоменателна служба по случай Деня на украинския военноморския флот.

По-рано новият британски външен министър Дейвид Лами заяви, че военната, икономическата, политическата и дипломатическата подкрепа на Обединеното кралство за Украйна „ще остане непоклатима“ и при лейбъристкото правителство.

От нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Великобритания е предоставила на Киев военна помощ на стойност над 7,6 милиарда лири (9,7 млрд. долара).

„Като нов министър на отбраната ще гарантирам, че ще съживим подкрепата на Великобритания, като увеличим доставките на жизненоважна военна помощ. Ангажиментът ни да подкрепяме украинския народ е абсолютен, както и решимостта ни да се противопоставим на руската агресия и да преследваме [руския президент Владимир] Путин за военните му престъпления. Това правителство е непоколебимо в ангажимента си да продължи да доставя военна помощ и ще стои рамо до рамо с нашите украински приятели толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Хийли.

Британският министър се срещна и с украинския си колега Рустем Умеров.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани