Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Около 5000 души тръгнаха към Сребреница в „Поход на мира“

[post-views]
Около 5000 души тръгнаха към Сребреница в "Поход на мира"

Около 5000 души тръгнаха тази сутрин от босненското градче Незук на път към гробището Поточари, за да отдадат почитта си към хилядите мъже и момчета, убити в геноцида в Сребреница през юли 1995 г., съобщава вестник „Дневни аваз“.

В следващите три дни те ще следват маршрута, по който хората от Сребреница се опитаха да стигнат през лятото преди 29 години до свободната територия – Тузла или Кладан.

Оцелелите от Сребреница и тази година бяха начело на колоната „Поход на мира“. Сред присъстващите е и посланикът на Република Турция в Босна и Херцеговина Садък Бабюр Гиргин.

Участниците в „Похода на мира“ трябва да пристигнат в Поточари на 10 юли, а ден по-късно да присъстват на колективното погребение в гробището на Мемориалния център на Сребреница – Поточари, където ще бъдат погребани тленните останки на още 14 жертви на геноцида.

„Походът на мира“, който се организира за 20-ти път тази година като част от отбелязването на 29-ата годишнина от геноцида срещу бошняците в „зоната на ООН за сигурност“ в Сребреница, представлява за оцелелите начин за преодоляване на травмата, но и задължение да предадат на младите поколения своя опит, отбелязва сараевският вестник.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани