Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поне 20 са жертвите на масирания руски ракетен обстрел срещу Украйна тази сутрин

[post-views]
Поне 20 са жертвите на масирания руски ракетен обстрел срещу Украйна тази сутрин

Русия предприе масиран ракетен обстрел срещу Киев и други украински градове в необичайна атака, извършена през деня, при която бяха убити над 20 души в цялата страна и беше поразена детска болница в столицата, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Президентът Володимир Зеленски каза, че руските сили са изстреляли над 40 ракети срещу няколко украински града, при което са нанесени щети на инфраструктурата, бизнес и жилищни сгради.

Местните власти в Киев съобщиха, че девет души са загинали, а най-малко 33 са ранени при ударите срещу столицата. В Кривой Рог, родния град на Зеленски, са убити десет души, а 31 са ранени, уточни кметът Олександър Вилкул.

Други трима души загинаха в Покровск, Източна Украйна, след като ракета удари производствена сграда, съобщи областният управител на Донецка област.

„Всички служби са в действие, за да спасят възможно най-много хора“, написа Зеленски в приложението за съобщения „Телеграм“. „И целият свят трябва да използва цялата си решителност, за да сложи край на руските удари“, добави той.

Русия непрекъснато отрича да взима на прицел мирни жители.

Масираната атака срещу Украйна беше извършена на фона на неочакваното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Пекин, където той се срещна с китайския президент Си Цзинпин, за да обсъдят възможно споразумение за мир в Украйна.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че днешната атака срещу столицата е била една от най-жестоките от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Той съобщи, че основната детска болница в града е засегната от ударите. Прозорците са изпочупени, а панелите на фасадата – откъснати. Родители, носещи бебета на ръце, са избягали на улицата, потресени и ридаещи, отбелязва Ройтерс.

„Чухме експлозия, след това бяхме засипани от отломки“, каза Светлана Кравченко пред Ройтерс. Двумесечното ѝ бебе е останало невредимо, но Светлана има прорезни рани, а колата на семейството е изцяло затрупана под руините на разрушената сграда. „Беше страшно. Не можех да дишам, опитвах се да го покрия (бебето). Опитах се да го покрия с дрехи, за да може да диша“, каза тя.

Местните и областните власти съобщиха, че индустриални съоръжения, инфраструктура и жилищни и бизнес сгради са понесли щети в Киев, Кривой Рог, Днепър, Покровск, Краматорск и други градове.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани