Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва от 9 до 12 юли в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО във Вашингтон, САЩ, в състава на българската делегация, водена от служебния министър-председател и министър на външните работи на Република България Димитър Главчев. В състава на българската делегация са включени също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

На срещата на върха ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от създаването на най-успешния алианс в историята. Основен акцент на форума е силата, значимостта и релевантността на НАТО в настоящата среда на сериозни предизвикателства пред сигурността. Това ще бъде и първата среща на държавните и правителствените ръководители с участието на вече 32 съюзника. Присъединяването на Финландия и Швеция е още едно свидетелство за ролята на Алианса като фактор за сигурност в по-широк мащаб.

Съюзниците ще обсъдят и ще предприемат следващи стъпки, с които ще надградят решенията, свързани с усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и подкрепата за Украйна, както и развитието на глобалните партньорства.

Форумът ще започне на 10 юли със заседание на Северноатлантическия съвет в съюзнически формат.

Срещата ще продължи с паралелни вечери във формати държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и министри на отбраната. На вечерята на министрите на отбраната са поканени и партньорите от Индо-Тихоокеанския регион и Украйна.

През втория ден от форума ще се проведе работна сесия във формат държавни и правителствени ръководители с участието на Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и ЕС. Срещата на върха ще завърши със заседание на Съвета НАТО -Украйна.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва и в специално събитие на 9 юли, посветено на отбелязването на 75-ата годишнина от създаването на Алианса, което ще се проведе в залата, в която е подписан Вашингтонският договор през 1949 г.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани