Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Виктор Орбан пристигна в Китай на мисия за мир в Украйна

[post-views]
Виктор Орбан пристигна в Китай на мисия за мир в Украйна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се срещна с китайския президент Си Цзинпин, само дни след разговорите си за потенциално споразумение за мир в Украйна с руския президент Владимир Путин, подразнили силно някои лидери в ЕС, предаде Ройтерс.

Орбан и Си се срещнаха в резиденцията „Дяоюйтай“ в Пекин, съобщават китайските държавни медии.

Китай, който поддържа тесни връзки с Русия, лансира през май заедно с Бразилия мирен план от шест точки, а унгарският премиер се отправи на дипломатическа обиколка за постигане на мир в Украйна, след като страната му пое ротационното председателство на ЕС от началото на този месец.

„Мирна мисия 3.0“, написа Орбан в официалния си профил в социалната мрежа „Екс“ след пристигането си в Пекин.

Унгарският лидер прави посещението си в китайската столица, след като преди това беше в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, и в Кремъл. Последната визита беше остро осъдена от съюзниците на Будапеща.

„Китай е ключова сила в създаването на условия за мирно уреждане на руско-украинската война“, написа Орбан в „Екс“ и добави, че това е причината да се срещне с китайския лидер само два месеца след като той посети Будапеща.

„Високо оценяваме мирната ви инициатива по отношение на конфликта в съседната на Унгария страна“, каза унгарският премиер пред Си според унгарската държавна осведомителна агенция МТИ. „За унгарците е много важно, че Китай призовава за мир в света.“

Орбан е критик на западната военната помощ на Запада за Украйна и е лидерът от ЕС с най-близки отношения със Си и Путин.

Посещението му в Китай става факт и само дни преди срещата на върха на НАТО, на която ще стане дума за по-нататъшната подкрепа за Киев, и след новината от Европейската комисия, че ще наложи мита от до 37,6% на вноса на китайски електромобили в Европа, отбелязва Ройтерс.

Унгария се превърна във важен търговски и инвестиционен партньор за Китай за разлика от други страни в ЕС, които искат да бъдат по-малко зависими от втората по големина световна икономика.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани