Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО се нуждае от 35 до 50 допълнителни армейски бригади, за да изпълни новите си отбранителни планове

[post-views]
НАТО се нуждае от 35 до 50 допълнителни армейски бригади, за да изпълни новите си отбранителни планове

НАТО ще има нужда от 35 до 50 допълнителни армейски бригади, за да изпълни новите си планове за отбрана от евентуално нападение на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на анонимен източник от военните среди. Той е отказал да разкрие повече подробности за плановете, които са секретни, допълва агенцията.

Между 3000 и 7000 военнослужещи съставят една бригада, така че сформирането на подобни бойни единици на брой между 35 и 50 би било съществено предизвикателство, посочва Ройтерс.

Още един знак, че НАТО се подсилва, защото след руската инвазия в Украйна през 2022 г. приема още по-сериозно заплахата от Москва, е информацията от източник от средите на сигурността, че само Германия ще трябва да разшири четири пъти капацитета на противовъздушната си отбрана, пише още агенцията.

Лидерите на страните членки на НАТО приеха на миналогодишната среща на върха в литовската столица Вилнюс първите мащабни отбранителни планове на алианса от над три десетилетия насам, като оттогава представители работят по привеждането на решенията в конкретни военни изисквания, пояснява Ройтерс.

Очаква се на започващата утре среща на върха на НАТО в американската столица Вашингтон, на която ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от създаването на алианса, лидерите да осъвременят плановете си.

Запитани от Ройтерс, представители на НАТО казват, че военните планировчици на алианса са съставили „подробни изисквания за военнослужещи и оръжия, необходими за отбраната на алианса“. „Противовъздушна и противоракетна отбрана, оръжия с голям обсег, логистика, както и формирования за мащабни сухопътни маневри са сред първостепенните задачи“, добавят споменатите представители.

„Най-вероятно НАТО ще повиши изискванията за отбранителните способности на съюзниците в алинса, тъй като работим по изграждането на сили за посрещане на заплахите, пред които сме изправени. Уверени сме, че нашите отбранителни способности са и ще бъдат големи“, казват още събеседниците на Ройтерс.

Не е ясно откъде страните в НАТО ще наберат военнослужещи за формирането на още 35 до 50 бригади, обръща внимание Ройтерс. Може към сухопътните войски да се пренасочат военнослужещи от друг род войски, може да се направи и нов набор за попълнения на армията, а някои страни членки на алианса биха комбинирали двата подхода.

Експертите по военно планиране на НАТО посочват противовъздушната отбрана като друг основен недостатък, имайки предвид показаната от войната в Украйна необходимост от системите за ПВО за защита на стратегическа военна и гражданска инфраструктура.

Тези системи биха били от особена важност за Германия, която може да бъде голям логистичен център и сцена на действия при евентуален конфликт с Русия, посочва Ройтерс, като припомня, че на германска територия са били разположени 36 системи за ПВО „Пейтриът“ по време на Студената война.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани