Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рамщайн – най-голямата военновъздушна база на САЩ в Европа

[post-views]
Рамщайн – най-голямата военновъздушна база на САЩ в Европа

Военновъздушната база на САЩ Рамщайн в западната част на Германия е като цял отделен свят – обширна военна зона с писти, хангари и много сгради. Какво още знаем за най-голямата военновъздушна база на САЩ в Европа – вижте.

Базата РАМЩАЙН всъщност е напълно изолиран самостоятелен малък град насред провинция Райнланд-Пфалц. И макар да се намира на германска територия, тя разполага с имунитета на посолство: германски служители и политици могат да я посещават само с одобрението на американския ѝ командир.

В Рамщайн  работят около 9000 души. А недалеч от нея е и най-голямата американска военна болница извън САЩ. Общо в региона живеят към 50 000 американци със семействата си. Те разполагат със собствени училища, магазини и доставчици на услуги, често заплащането е в долари. Американското присъствие има и голямо значение за местната икономика.

Авиобазата Рамщайн има огромно значение за американската армия, и то в световен мащаб. Тя е най-важният логистичен център за товарни превози и транспорт на военнослужещи от американските ВВС, най-вече за мисии в Африка, Близкия изток и Източна Европа.

Освен това Рамщайн има специално и растящо значение поради факта, че там се намира централата, от която се направляват американските бойни дронове по целия свят.

След нахлуването на Русия в Украйна в Рамщайн бяха проведени срещи на държавите, подкрепящи Украйна. Американският министър на отбраната Лойд Остин нееднократно е посещавал базата, за да обсъжда с представителите на десетки други държави оръжейните доставки за Украйна. Междувременно – когато става дума за поддръжниците на Украйна, често се говори за „Групата от Рамщайн“.

През лятото на 2020 година тогавашният американски президент доналд Тръмп обяви, че възнамерява значително да намали числеността на американските войски в Германия с аргумента, че Германия не плаща достатъчно за своята отбрана. Бившият върховен главнокомандващ на американските войски в Европа генерал Бен Ходжис отправи тогава остри критики към плановете. Пред списание „Шпигел“ той заяви, че става дума за „колосална грешка“: „Решението показва, че президентът не разбира колко важни за сигурността на Америка са базираните в Германия части“.

С идването на власт на демократа Джо Байдън няколко месеца по-късно решението бе отменено. Но ако Тръмп отново бъде избран за президент, присъствието на американски военни в Германия и съответно важната роля на Рамщайн могат отново да бъдат поставени под въпрос.

Най-ново

Единична публикация

Избрани