Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия ще похарчи 7,5 милиарда евро за нови изтребители „Юрофайтър“, сочи документ на италианското министерство на отбраната

[post-views]
Италия ще похарчи 7,5 милиарда евро за нови изтребители "Юрофайтър", сочи документ на италианското министерство на отбраната

Италия планира да похарчи малко под 7,5 милиарда евро през следващите 11 години за 24 нови изтребителя „Юрофайтър“ (Eurofighter), според документ на Министерството на отбраната, видян от Ройтерс.

Поръчката ще обнови италианските военновъздушни сили предвид необходимото извеждане от експлоатация на остарелите изтребители „Юрофайтър“ и „Торнадо“ (Tornado) в момент на увеличаване на разходите за отбрана от страна на членовете на НАТО, предизвикано от повишената геополитическа несигурност.

Двумоторните свръхзвукови изтребители „Юрофайтър Тайфун“ (Eurofighter Typhoon) се произвеждат от германски, британски, италиански и испански консорциум, представляван от компанията „Еърбъс“ (Airbus), британската компания за отбранителна техника „Би Ей И Систъмс“ (BAE Systems) и италианската компания „Леонардо“ (Leonardo).

Предвид факта, че поръчката ще бъде направена от италианските военновъздушни сили, „Леонардо“ ще бъде определен за главен изпълнител.

Говорител на контролираната от италианската държава аерокосмическа и отбранителна група отказа да коментира документа. През юни високопоставен ръководител на компанията заяви пред Ройтерс, че правителството скоро ще обяви плана.

„Програмата … ще има многогодишна времева рамка за развитие приблизително 2024-2034 г… на обща стойност 7,47 милиарда евро“, се казва в документа. В него се уточнява, че вече е осигурено финансиране за 690 милиона евро, а останалите 6,8 милиарда евро ще бъдат финансирани чрез договорености, които ще бъдат определени в бъдеще.     

Самолетите ще заменят 26 изтребителя, които Италия планира да изведе от експлоатация след 2028 г., а договорът ще осигури и техническа поддръжка на самолетите и обучение на персонала.

До средата на август съответните парламентарни комисии трябва да дадат становище по програмата за закупуване, представена в края на миналата седмица от италианското правителство, което ще проправи пътя към окончателното одобрение.

Миналия месец Германия също обяви, че ще закупи още 20 изтребителя „Юрофайтър“. В момента „Луфтвафе“ (военновъздушните сили на Германия) разполагат със 138 такива самолети.

„Новите технологии, с които разполагат конкурентите, означават, че превъзходството във въздуха, ключов елемент от контрола на въздушното пространство, не може да се приема за даденост, а в някои ситуации може дори да не е постижимо“, се казва в документа.

Поръчката ще позволи на Италия да премине между „Юрофайтър“ и новата програма Global Combat Air, в която Рим участва заедно с Великобритания и Япония, за разработването на нов усъвършенстван изтребител, който се очаква да полети до 2035 година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани