Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Норвегия сключва сделка за 94 милиона долара с Nammo за увеличаване на производството на артилерийски боеприпаси

[post-views]
Норвегия сключва сделка за 94 милиона долара с Nammo за увеличаване на производството на артилерийски боеприпаси

Норвежкото правителство съобщи, че ще предостави на отбранителната фирма Nammo 1 млрд. крони (94 млн. долара) за увеличаване на производството на артилерийски боеприпаси, предаде Ройтерс, като отбелязва, че изявлението беше публикувано в момент, когато ръководителите на на държавите-членки на НАТО се срещнаха за годишната си среща на върха във Вашингтон.

През януари Норвегия заяви, че е заделила 1 млрд. крони за Nammo, тъй като страната се стреми да увеличи капацитета на отбранителната си индустрия.

„Nammo ще инвестира в нова производствена линия, която може да увеличи десетократно производството на най-модерните артилерийски снаряди за отбранителния сектор“, заяви норвежкото правителство. Предприятието е поело ангажимент да поддържа новия производствен капацитет за поне 15 години.

Норвегия и нейните съюзници от НАТО се надпреварват да увеличават производството си на оръжия, боеприпаси и ракети, отчасти за да снабдяват Украйна, но и за да попълнят запасите си и да могат да се противопоставят на нови заплахи.

Лидерите на 32-те държави – членки на НАТО, се събират на среща на върха на трансатлантическия съюз за сигурност тази седмица, като в дневния ред на срещата ще бъде поставен въпросът как да се подкрепи Украйна във войната ѝ срещу руското нашествие.

Nammo е водещ европейски производител на боеприпаси, който е 50% собственост на норвежкото правителство и 50% собственост на финландската отбранителна компания Patria.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани