Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четири страни от Централна Азия и Азербайджан започнаха съвместни военни учения без участието на Русия и Китай

[post-views]
Четири страни от Централна Азия и Азербайджан започнаха съвместни военни учения без участието на Русия и Китай

Четири страни от Централна Азия започнаха съвместни военни учения по суша, море и въздух без участието на Русия и Китай – двете най-влиятелни сили в този богат на суровини и стратегически за световната търговия регион, предаде Франс прес.

„Всички контингенти пристигнаха“, заяви пред АФП говорител на казахстанската армия, която е домакин на тези учения между пет бивши съветски републики, които говорителят определи като „първи по рода си“.

В тези военни учения, наречени „Бирлестик-2024“ („съюз“ на казахски), които се провеждат в Каспийско море, до 17 юли ще участват около 4000 военнослужещи, включително военни кораби, самолети, артилерия и танкове.

Четири централноазиатски държави – Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан – без неутралния Туркменистан, участват в ученията заедно с кавказката държава Азербайджан.

Министерството на отбраната на Киргизстан заяви, че по време на ученията войниците ще трябва да освободят остров, завзет от терористи, и да проведат операции за осигуряване на безопасността по море и защита на инфраструктурата.

Тези държави редовно участват във военни учения с Русия като част от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) или с Китай под егидата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

За сравнение, в последните военни учения, организирани от ОДКС в Централна Азия през есента на 2023 г., участваха 1500 военнослужещи.

След близо три десетилетия на напрежение, което понякога прерастваше в конфликт, през последните години централноазиатските републики значително засилиха сътрудничеството си, отбелязва АФП.

Тази тенденция се засилва от подновения интерес на световните сили към този регион, който е богат на суровини и стратегически важен за транспортирането на стоки, на фона на предизвикателствата към традиционното влияние на Русия, която е обсебена от своята инвазия в Украйна.

Нещо повече, всички тези страни са част от така наречения „Среден коридор“, пресичащ Каспийско море, който е бързо развиващ се търговски път между Китай и Европа, теоретично по-бърз и по-сигурен.

Този маршрут се очертава като алтернатива на традиционния маршрут по на север през Русия, която пострада от западните санкции, а непрестанните нападения на йеменските бунтовници хуси в Червено море правят този важен за световната търговия морски маршрут опасен, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани