Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС замрази помощ в размер на 30 милиона евро за грузинската армия

[post-views]
ЕС замрази помощ в размер на 30 милиона евро за грузинската армия

Посланикът на Европейския съюз в Грузия Павел Херчински заяви днес, че блокът е замразил военна помощ за Грузия в размер на 30 милиона евро на фона, според него, на „най-ниската точка“ в отношенията между Брюксел и Тбилиси, предаде Ройтерс.

Грузинският парламент прие през юни закон, според който получаващите финансиране от чужбина трябва да се регистрират като чуждестранни агенти. Законът стана обект на критики от страна на местната опозиция и Запада като вдъхновена от Русия мярка за разправа с инакомислещите.

Говорейки на проява в Тбилиси, посланик Херчински каза: „За момента парите, които сме планирали да преведем на грузинското министерство на отбраната в размер на 30 милиона евро, са замразени. И това е само първата стъпка. Ще има и други стъпки“, добави той.

Според Херчински блокът „постепенно ще намали“ помощта за грузинското правителство, като вместо това ще се насочи към подкрепа на гражданското общество и медиите в страната.

През декември Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС, но блокът многократно заявява, че сегашната политика на Тбилиси означава, че нейната кандидатура за членство на практика е замразена, посочва Ройтерс.

Херчински отбеляза, че се съмнява дали ЕС ще реши да започне преговори за членство с Грузия тази година. Той заяви, че процесът на присъединяване на страната е временно „спрян“.

Решението на ЕС временно да замрази военна помощ от 30 милиона евро за министерството на отбраната на Грузия няма да попречи на интеграцията на страната ни в блока, заяви пред журналисти грузинският външен министър Илия Дарчиашвили. „Такива решения по никакъв начин не пречат на стремежите на Грузия в посока на европейската интеграция“, каза Дарчиашвили, цитиран от ТАСС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани