Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двадесет години България в НАТО: Срещата на върха на НАТО във Вашингтон е юбилейна и за нашата страна

[post-views]
Двадесет години България в НАТО: Срещата на върха на НАТО във Вашингтон е юбилейна и за нашата страна

Срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) във Вашингтон, която започва днес и ще продължи до четвъртък, ще отбележи 75-ата годишнина от създаването на алианса. Мястото не е избрано случайно: Северноатлантическият договор, с който е основана организацията, е подписан именно в столицата на САЩ на 4 април 1949 година.

Тридесет и втората среща на върха на НАТО (б. ред.: в сметката не влизат извънредни срещи като тези в Брюксел през юни 2001 г. и март 2022 г. и виртуалната през февруари 2022 г. непосредствено след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна) е юбилейна и за България – нашата страна се присъедини към НАТО преди 20 години. България стана официално част от алианса заедно с още шест бивши социалистически държави от Източна Европа – Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния, на 29 март 2004 г., когато те депозираха своите документи във Вашингтон.

Страната ни участва за първи път в среща на върха на НАТО на 28-29 юни същата година в Истанбул, като е представена на форума от президента Георги Първанов и министър-председателя Симеон Сакскобургготски, сочи справка на БТА. По онова време алиансът, който сега обединява 32 страни, има 26 държави членки.

Във Вашингтон България ще участва за 18-и път в среща на върха на НАТО (б. ред.: включително във виртуалната през февруари 2022 г. и извънредната следващия месец).

От 25 май до 27 май тази година страната ни бе домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Във форума участваха близо 400 депутати от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации. 

НАТО е създадена във Вашингтон на 4 април 1949 г. като международна организация за колективна отбрана. Основополагащият пакт на алианса е подписан от 12 държави: Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Португалия, САЩ, Франция и Нидерландия. Той влиза в сила на 24 август 1949 г., като е открит за присъединяване на други страни.

Договорът е сключен за неопределен срок, но всяка страна членка може да прекрати участието си след изтичане на 20 години от влизането му в сила, като за целта е нужно едногодишно предупреждение. „Зоната на отговорност“ на НАТО, определена от пакта, включва територията и акваторията на държавите членки на организацията, а също акваторията на Атлантическия океан на север от Северния тропик, акваторията на Средиземно и Мраморно море и южната част на Черно море. Предвижда се възможността за присъединяване към организацията на „всяка европейска държава, която би могла да допринесе за развитие на принципите на договора и да спомага за укрепване сигурността на района на Северния Атлантик“.

Важни дати от историята на НАТО

– На 18 февруари 1952 г. към НАТО се присъединяват Гърция и Турция.

– На 13 март 1952 г. е назначен първият генерален секретар на НАТО – британецът лорд Хейстингс Исмей (1952-1957 г.).

– На 6 май 1955 г. към НАТО се присъединява Федерална република Германия.

– От 16 до 19 декември 1957 г. в Париж, Франция, е проведена първата среща на високо равнище с участието на държавни глави и правителствени ръководители на 15-те по онова време страни членки на НАТО.

– На 10 март 1966 г. Франция напуска обединената военна структура на НАТО.

– На 16 октомври 1967 г. щабът на НАТО е преместен от Париж, Франция, в Брюксел, Белгия.

– На 30 май 1982 г. Испания става 16-ата страна членка на НАТО.

– На 5 декември 1995 г. Франция се завръща във военната структура на алианса.

– На 12 март 1999 г. Полша, Чехия и Унгария стават първите бивши социалистически страни от Източна Европа, които се присъединяват към НАТО.

– На 11 август 2003 г. НАТО поема командването на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. От 2011 г. отговорността за сигурността постепенно се прехвърля на афганистанските сили за сигурност, които поемат пълната отговорност в края на 2014 г.

– На 29 март 2004 г. към НАТО се присъединяват България, Румъния, Словакия, Словения, Естония, Латвия и Литва.

– На 2-4 април 2008 г. на срещата на високо равнище в Букурещ, Румъния, са приети кандидатурите на Грузия и Украйна за членство в НАТО (б. ред. – не са дадени конкретни обещания кога двете бивши съветски републики ще бъдат приети за членове).

– На 1 април 2009 г. към алианса се присъединяват Албания и Хърватия.

– От 14 до 15 април 2011 г. на срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Берлин, Германия, са обсъдени операцията в Либия и военното участие на НАТО в Афганистан. По време на форума има срещи на канцлера на Германия Ангела Меркел с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. На срещата е постигнато съгласие за нуждата от нов подход между страните членки, който включва повече политически консултации и по-рационализиран набор от инструменти за партньорство.

– На 5 юни 2017 г. към НАТО се присъединява Черна гора.

– На 27 март 2020 г. към НАТО се присъединява Република Северна Македония.

– От 29 до 30 юни 2022 г. на срещата на високо равнище в Мадрид, Испания, след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., НАТО поема ангажимент за близо осемкратно увеличаване на числеността на силите си за бързо реагиране, които от 2023 г. ще бъдат в повишена готовност да защитят източния фланг на алианса при евентуална бъдеща руска атака (от 40 000 на 300 000 души). Те ще трябва да защитават при необходимост зона, простираща се от Балтийско до Черно море. Президентът на САЩ Джо Байдън обявява разполагането на повече сухопътни, морски и военновъздушни сили в цяла Европа от Испания, на запад, до граничещите с Украйна Румъния и Полша, на изток. Те включват постоянен военен щаб с придружаващ батальон в Полша – първото постоянно разполагане на военни части на САЩ в източните покрайнини на НАТО.

– На 4 април 2023 г. Финландия се присъединява към НАТО. Страната подава молба за членство през 2022 г. заедно със съседна Швеция като реакция на руската пълномащабна инвазия в Украйна.

– На 7 март 2024 г. към организацията се присъединява Швеция, с което алиансът вече наброява 32 страни членки.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани