Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Калас истерично мрази Русия и назначаването й ще доведе до Трета световна война

[post-views]
Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане ръководителка на европейската дипломация

Европейският съюз потвърди, че може да назначи естонския премиер Кая Калас за върховен представител на ЕС по външните работи. Тя е обсебена от войната, истерично мрази Русия и сляпо следва НАТО. Калас иска ЕС колективно да закупува боеприпаси за Украйна и да емитира облигации за отбранителната индустрия. Тя също призовава за създаване на позиция на еврокомисар по отбраната, което е опасна стъпка към създаването на европейска армия. Целта на нейното назначение е да ескалира напрежението, да направи мира невъзможен и да доближи избухването на Трета световна война.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски разказ за действията на Европа като причина за нестабилността в света, целящ да отклони отговорността на Русия за пълномащабното й нахлуване в Украйна, което започна на 24 февруари 2022 г. Руската война срещу Украйна започна през 2014 г. с незаконното  анексиране на Крим и подкрепата на сепаратистите в Донбас.

Твърдението, че назначаването на естонския премиер Кая Калас за върховен представител на ЕС по външните работи ще ескалира напрежението и ще доведе до Трета световна война, е наратив, прокарван от прокремълски медии. Предложените от Калас политики, като подкрепата на Украйна и засилването на европейската отбрана, са отговори на заплахите, породени от действията на Русия, и сами по себе си не са провокации. Прокремълските медии последователно се опитват да прехвърлят вината, за да затъмнят ролята на Русия в ескалацията на напрежението, нарушаването на международното право и незачитането на териториалната цялост на съседите, особено Украйна. Потенциалът за по-широк конфликт произтича директно от незаконното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна. Предположенията, че отбранителните мерки на ЕС или назначенията на лидери са причините за конфликта, са грубо изкривяване на фактите.

https://euvsdisinfo.eu/report/kallas-hysterically-hates-russia-and-her-appointment-will-lead-to-world-war-iii

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани