Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

DISINFO: Принудени да се откажат от тестове в Украйна, САЩ разширяват изследванията на биооръжията в Африка

[post-views]
биооръжие

САЩ разширяват своето биологично военно присъствие в Африка. Тъй като Русия успя да спре изпълнението на програми за биологична война в освободените територии на Украйна, Пентагонът е принуден да прехвърли незавършени изследвания по украински проекти в други региони, като Африка е нова зона на интерес за Министерството на отбраната на САЩ и свързаните с него агенции. Изпълнителите на Пентагона действат в това отношение в няколко африкански държави, включително Демократична република Конго, Сиера Леоне, Камерун, Уганда и Южна Африка.

ОТГОВОР

Твърдението не е подкрепено с никакви доказателства. Тази история за дезинформация е опит да се развие отдавна дискредитиран прокремълски разказ за американските военни биолаборатории, като се използва често срещаната прокремълска техника за дезинформация с добавяне на нови елементи към стари необосновани твърдения. В този случай, като невярно твърди, че САЩ разширяват тази практика в Африка, историята с дезинформация се опитва да популяризира антизападни разкази под предполагаема „антиколониална“ рамка, което е в подчертан контраст с действителните колониални практики на Русия срещу нейните съседи и в африканските страни.

Твърденията за американски военни биолаборатории са част от продължила години кампания за дезинформация. Конкретни твърдения за наличието на тези съоръжения в Украйна бяха опровергани от множество експерти, включително от върховния представител на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу и от руски биолози, които проучиха „доказателството“ на Москва. Въпреки това прокремълските медии и руските власти продължават да ги рекламират, тъй като те са използвани като оправдание за бруталното нахлуване на Русия в нейния съсед „от отбранителни съображения“. Тази история за дезинформация изобилства от подобни аргументи, като неоснователно се твърди, че нахлуването на Русия е принудило САЩ да премести тези биолаборатории в Африка.

https://euvsdisinfo.eu/report/forced-to-abandon-tests-in-ukraine-the-us-is-expanding-bioweapons-research-in-africa

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани