Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФОРМАЦИЯ: САЩ може да стоят зад опита за преврат в Боливия с цел завземане на литиеви ресурси

[post-views]
ДЕЗИНФО: Съпругата на Зеленски си купи ново Bugatti Tourbillon

Правителството на Луис Арсе в Боливия обмисля присъединяване към БРИКС и насърчаване на хармонични отношения с Русия и Китай. Това предизвиква силна скрита реакция от страна на САЩ, които възнамеряват да запазят господството си в Латинска Америка. Струва си да припомним, че по време на неотдавнашния икономически форум в Санкт Петербург, Арсе обяви, че Боливия има най-големите запаси на литий в света. През март 2023 г. ръководителят на Южното командване на САЩ се оплака, че други страни добиват тези богатства, по-специално литий. Няма преврат срещу демокрацията, в който да не участват САЩ.

ОТГОВОР

Това е теория на конспирацията, която не е подкрепена с никакви доказателства и има за цел да насърчи антиамерикански настроения сред испаноговорящата публика.

Няма доказателства, които да предполагат участие на САЩ в неуспешния преврат в Боливия през 2024 г. Нито литиевите полета, нито външните отношения на Боливия изглежда са изиграли някаква роля в това.

Опитът за преврат почти сигурно е резултат от вътрешнополитическата динамика в страната. След нарастване на напрежението между бившия президент Ево Моралес и неговия политически наследник и настоящ президент Луис Арсе, Моралес обяви намерението си да се кандидатира за президент на следващите избори.

Началникът на боливийската армия, генерал Хуан Хосе Сунига, заяви публично, че Моралес не трябва да бъде допуснат да участва, което накара Арсе да го отстрани от поста му. На следващия ден Сунига нареди на войските да маршируват към президентския дворец на Боливия, но той действаше изолирано, тъй като повечето военни части останаха в казармите си. Превратът беше зле подготвен и му липсваше вътрешна или международна подкрепа, тъй като видните опозиционни фигури на Боливия, както и чуждестранни лидери, го осъдиха незабавно. Ситуацията беше разрешена за няколко часа.

https://euvsdisinfo.eu/report/us-may-be-behind-coup-attempt-in-bolivia-to-take-over-lithium-resources

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани