Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският премиер призова съюзниците от НАТО да увеличат разходите за отбрана

[post-views]
Британският премиер призова съюзниците от НАТО да увеличат разходите за отбрана

Британският премиер Киър Стармър призова останалите страни членки на НАТО да направят повече за увеличаването на разходите си за отбрана. Според него това е необходимо за защитата на ценностите на алианса в „нова и опасна ера“, съобщи Ройтерс.

Изказвайки се по време на първата си международна среща на високо равнище, откакто зае поста си миналата седмица, Стармър повтори, че правителството му си е поставило за цел да достигне 2,5% от БВП за отбрана. Ройтерс отбелязва, че все още не са поставени времеви рамки за изпълнението ѝ.

Той заяви, че 23 от 32 страни членки в момента изразходват 2% от своя БВП за отбрана, „но в светлината на смъртоносните опасности за нашата сигурност, трябва да продължим нататък“.

„Сблъскваме се с потомствената заплахата от Русия, подпомагана от такива страни като Северна Корея и Иран. В Близкия изток и Северна Африка бушуват конфликти, (има ги) предизвикателствата от Китай и тероризма, а международните институции, които трябва да са в основата на реакцията, са подкопавани“, заяви Стармър.

Според анализ, публикуван през април от предишното правителство на консерваторите се очаква разходите на Великобритания за отбрана през 2024-2025 финансова година да достигнат до 2,32% от БВП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани